Jönköping

Dom: Man med många strängar på sin brottsliga lyra

Mannen åt och drack, men lämnade falska uppgifter om vem som skulle betala.

Medan utredningen pågick hann 26-åringen med att begå ännu fler bedrägerier och stal till exempel smycken från en släkting. Nu döms 26-åringen till skyddstillsyn och samhällstjänst.

I december förra året kände en krögare i Jönköping igen mannen efter ett tidigare besök, där restaurangen blivit lurad.

Det visade sig att han flera gånger under hösten både ätit och druckit dyrt på ett antal restauranger. När han skulle betala lämnade han uppgifter om ett företag som skulle ha notan. Men företagen kände inte till mannen när notan kom och vägrade betala.

Medan polisen utredde de bedrägerierna fortsatte mannens brottsliga bana. Han stal smycken värda nästan 30 000 kronor av en släkting, som han bodde hos, och sålde till en antikhandlare och han tog dessutom stora summor i kontanter av släktingen.

Under våren köpte han också ett stort antal varor på nätet genom att använda andras identiteter.
I maj lyckades han få människor att betala förskottshyra för en lägenhet han inte hade inte mindre än sju gånger.

Tingsrätten skriver i sin dom att brotten är många, men att de pågått under en begränsad tid och att mannen mått mycket dåligt psykiskt och han är ångerfull och har erkänt allt som lagts honom till last. Han döms nu till skyddstillsyn och 220 timmar samhällstjänst. Han ska gå igenom ett behandlingsprogram för sitt beteende. Alla drabbade ska få skadestånd, sammanlagt drygt 170 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".