Landstingsfullmäktige. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Landstingsfullmäktige. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Landstinget

Politiker söker breda uppgörelser efter uppgörelse med SD

Annica Nordqvist (MP): Vi kan inte kohandla i fullmäktige
2:13 min

Efter alliansens oväntade uppgörelse med Sverigedemokraterna under landstingsfullmäktige igår kommer nu allt hårdare krav på bredare politiska uppgörelser framöver.

Det har varit en tuff start för Alliansen som nu styr i minoritet i landstinget efter valet. Under landstingsfullmäktige den här veckan som pågått i två dagar, tvingades man dra tillbaka ett förslag och förlorade en omröstning. I ärendet om det hårt kritiserade omorganisationen av en rad kliniker vid länets sjukhus, gjorde man oväntat upp med Sverigedemokraterna som vi berättade om igår, detta sedan mötet fått avbrytas för överläggningar.

– Det önskvärda vore om man kunde hitta en långsiktig lösning med något eller några av partierna, säger Rune Backlund, Centerpartiets landstingsråd.

Polsk riksdag, och kaos - det var några uttryck som florerade bland ledamöterna och nu reser allt fler kravet på en bredare politisk uppgörelse som skapar stabilitet i det som efter årsskiftet ska bli Region Jönköpings län, detta för att undvika fler kaosartade fullmäktigemöten. Än så länge har samtalen mellan det största partiet Socialdemokraterna och Alliansen varit totalt låsta men Socialdemokraternas landstingsråd Carina Ödebrink från Vaggeryd är beredd att samtala

– Utifrån det parlamentariska läget så har vi alla ett ansvar att hitta breda samförståndslösningar.

Centerpartiets Helena Stålhammar från Vetlanda önskar också bredare uppgörelser framöver

– Vi måste samverka mycket mer om vi inte ska vara beroende av SD.

Efter årsskiftet sjösätts nya regionen med helt nya politiska nämnder som förbereder ärendena och då kommer det bli mer stabilt, hoppas miljöpartiets gruppledare Annica Nordqvist från Tranås.

– Vi kommer att arbeta i nämnderna med att försöka att komma överens, så att man inte kohandlar i fullmäktige.

Landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Håkan Jansson, inleder nu arbetet med att skapa en stabilare majoritet i regionen.

– Jag tänker ta initiativ till en annan förankringsdiskussion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".