Hon blir Sveriges Radios Nils Horner-trainee. Foto: Sveriges Radio.
Journalisten Nivette Dawod blir den första att få traineeplatsen som utrikeskorrespondent i "Nils Horners anda". Foto: Sveriges Radio

Hon blir lärling i "Nils Horners anda"

Nivette Dawod: Jag har drömt om det här jobbet
3:54 min

Nivette Dawod från Huskvarna blir den försa som får jobbet som Sveriges Radios trainee till utrikeskorrespondent. En tjänst som skapades för att hedra mördade Nils Horner.

Traineeplatsen skapades efter mordet på Sveriges Radios Asien-korrespondent Nils Horner i Afghanistans huvudstad Kabul den 11 mars i år, och inrättades för att ge journalister en möjlighet att läras upp till ny utrikesmedarbetare i "Nils Horners anda".

– Jag har drömt om den här typen av jobb så länge jag kan komma ihåg. Jag har jobbat som nyhetsreporter i åtta år men alltid velat komma ut i världen och nu sjutton är det dags! Så det känns jätteroligt, säger Nivette Dawod.

Traineen kommer först att få en grundutbildning och en mentor på Ekot i Stockholm. Därefter väntar resor runtom i världen till en rad olika bevakningsområden där Nivette Dawod dels kommer att arbeta tillsammans med korrespondenten på plats och dels självständigt. Preliminärt ingår områden som Asien, Mellanöstern, Afrika, Latinamerika och Ryssland.

– Jag tycker att det är häfigt att få förmedla nyheter genom människors berättelser och egentligen spelar det ingen roll om det är människor på Råslätt, Hovslätt, Huskvarna eller Kairo. Det är ju samma prinsip, det är att berätta nyheter genom personer som upplever dem som är det coola med det här jobbet, säger Nivette Dawod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".