Spicebeslag
Spicebeslag. Foto: Polisen
Värnamo

Flera unga till sjukhus - spice tros ligga bakom

Chefsläkaren Anders Sjögren: Man kan drabbas av kramper
4:57 min

Senaste tiden har flera ungdomar i Värnamo behövt sjukvård och polisen misstänker att det är drogen spice ligger bakom.

Polisen i Värnamo har den senaste tiden gjort beslag av den syntetiska drogen spice och mycket talar för att det är samma variant av spice som orsakat dödsfall i Sverige i höst.

Polisen varnar nu de som köpt spice av lokala säljare i Värnamo för att det kan innebära livsfara att använda drogen.
– Det finns en oro för vad det kommer innebära i samhället, säger polisens presstalesperson Tommy Thorngren.

Flera av ungdomarna som tros ha tagit spice i Värnamo har hamnat hos sjukvården.
– Det vi vet är att vi haft sammanlagt mellan två och fyra fall med personer som kommit in och vara påverkade av spice, sen kan det gömma sig också spice bland andra typer av förgiftningar, säger chefsläkaren Anders Sjögren på Värnamo sjukhus.

Hur illa däran har det varit?
– De har varit påverkade och haft en rusbild men det har gått bra för dem och vi har inte haft nåt dödsfall.

Förutom att varna för att använda drogen uppmanar också polisen föräldrar och kompisar att vara vaksamma på beteendeförändringar hos någon som misstänks använda spice.

Spice har nu fått fäste i Sverige och hittills finns minst tre dödsfall där spice varit en bidragande orsak. Men drogen har hittats vid 30 obduktioner.

Har du eller nån du känner kommit i kontakt med spice? Hur orolig är du för drogen?

Fakta om spice

Spice är ett samlingsnamn för olika substanser som liknar cannabis, så kallade syntetiska cannabinoider. Det består av torkade örter eller torkade växtdelar där den syntetiska cannabinoiden tillsatts med hjälp av lösningsmedel. Spice ger effekter som liknar de man får av cannabis, men ruset är ofta kraftigare och med centralstimulerande effekter. Eftersom lösningsmedel används för att tillverka drogen tillkommer andra effekter, som minskad muskelkontroll, ökad reaktionstid och sämre reflexer.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".