Idrottshuset i Jönköping
Arkivbild: Tommy Haag/Sveriges Radio
Jönköping

SD kan avgöra beslut om idrottshall

Ilan de Basso (S): Vi vill bygga om och modernisera
1:39 min

Knappt har krutröken från gårdagens landstingsfullmäktige lagt sig förrän det är dags för nästa batalj där SD kan komma att utnyttja sin vågmästarroll. 

I dag ska Jönköpings kommun ta beslut om ny budget. Och nu blir frågan om att riva eller inte riva den gamla A-hallen i Idrottshuset en fråga där Sverigedemokraterna har sista ordet.

Alliansen vill riva och bygga nytt. De rödgröna vill bevara och renovera.
– Det handlar om att skapa bra förutsättningar för idrotten, det är inte fråga om att skapa fler parkeringsplatser på Väster, säger Ilan de Basso som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Det är alltså i dag som ödet avgörs för gamla A-hallen i Idrottshuset i Jönköping. Hallen byggdes redan 1939 och genom åren har här spelats både handboll och innebandy på allra högsta nivå, men A-hallen har även varit ett mecka för den som gillar musik. 1958 hade Tommy Steel en konsert i hallen, en konsert som det fortfarande talas om i Jönköping.

Hallen är gammal och sliten. De styrande allianspartierna vill riva och bygga nytt i kombination med ett parkeringshus. Kostnaden beräknas till ca 120 miljoner kronor.
Den rödgröna oppositionen säger nej, man vill istället renovera och modernisera. Och med största säkerhet så blir det alltså Sverigedemokraterna som avgör vad som ska hända. Ilan de Basso tycker det är viktigt att bevara A-hallen.
– Det är över 70 år av idrottshistoria i den här kommunen och kulturhistoria. Det vi föreslår är att man bygger om A-hallen helt och hållet, att man moderniserar hallen.

Men Jönköping växer kraftigt, det är många som flyttar in till stan och många arbetar i Jönköping, behövs det inte parkeringsplatser?
– Det är klart att en kommun som är i kraftig expansion och utveckling kommer behöva det, men i det här fallet så menar vi på att här behövs inget p-hus utan nu handlar det om att bygga om A-hallen och skapa bra förutsättningar för idrotten, det är det primära.

Hur bedömer du möjligheten att ni skulle kunna få majoritet för ert förslag?
– Vi får väl hoppas på att ett och annat parti kanske omprövar sin ståndpunkt.

Vad tycker du? Bygga om eller bygga nytt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".