Betty Svensson, Lilian Elmqvist och Sofia Lager Milton
Betty Svensson, Lilian Elmqvist och Sofia Lager Milton. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Socialkontoren tvingas hyra in personal

Lilian Elmqvist, Jönköpings kommun: Måste ju försöka ha folk som jobbar
2:18 min

Det blir allt vanligare att länets kommuner tvingas hyra in dyra konsulter, så kallade stafett-socionomer, för att täcka upp personalbristen bland de som utreder barn och unga.

I Jönköping jobbar just nu nio inhyrda socialsekreterare, men det har varit problem att få tag i tillräckligt många, berättar Lilian Elmqvist som är områdeschef för barn- och ungdomsvården i Jönköping.
– Ja, det har vi haft. Vi har inte lyckats få fullt antal.

Det är alltså brist både på de som vill söka fasta tjänster och på stafettsocionomer?
– Ja, det är det.

Det låter som en ganska allvarlig situation?
– Ja, vi måste ju försöka ha folk som jobbar och tar hand om och hjälper de här barnen och ungdomarna som behöver vår hjälp, ja visst.

I dag har barn- och ungdomschefer från länets alla kommuner träffats för att diskutera personalbristen, för den är stor i länet. Förutom i Jönköping har till exempel Vetlanda, Vaggeryd och Tranås hyrt in så kallade stafettsocionomer för att kunna täcka behovet och i Nässjö har man försökt, men inte lyckats hitta någon. Och orsakerna är flera, säger Sofia Lager Milton, forsknings- och utbildningsledare vid Regionförbundet.
– Det har de senaste åren blivit en markant ökning av antalet anmälningar till socialtjänsten om barn som far illa. Samtidigt är det många som är erfarna som väljer bort att jobba inom det här yrket, på grund av att det är en svår arbetssituation helt enkelt.

I Habo är alla tjänster tillsatta, men individ- och familjeomsorgschefen Betty Svensson befarar att det kan bli svårt att rekrytera nya i tillräcklig utsträckning framöver.
– Det kan det nog bli även i Habo. Vi konkurrerar ju med andra kommuner och totalt sett är det svårt att få socialsekreterare.

En enkät som Akademikerförbundet SSR gjort visar att sju av tio kommuner i landet har använt sig av bemanningsföretag för barn- och ungdomsvård. Och även om undersökningen inte är heltäckande menar Heike Erkers, ordförande i akademikerförbundet SSR, att den ger en god bild av den kritiska situationen på landets socialkontor.
– Vi hamnar nästan i en situation liknande den i sjukvården där man har stafettläkare, där tjänstemän går in och ut i ärenden. Risken är att det sker ett antal misstag på vägen för att man inte äger ärendet från ax till limpa. Det andra som händer är att barn och familjer inte känner tillit till de tjänstemän man möter.

Lilian Elmqvist håller med om att lösningen med stafettsocionomer inte är optimalt, men ser det som en nödvändig åtgärd för att avlasta de fast anställda.
– Det är inte det önskade läget, men när man får välja mellan två onda saker så är detta kanske bättre än att bränna ut nya, unga socionomer som är entusiastiska och gärna vill göra ett bra jobb. Vi ska ge dem en bättre chans att komma in i yrket.

Hur kan personalbristen inom socialtjänsten lösas?

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".