Smittskyddsläkare Peter Iveroth. Foto: Hanna Nilsson/SR
Smittskyddsläkare Peter Iveroth. Foto: Hanna Nilsson/SR
Jönköpings län

Rädslan för vaccin minskar

Birgit Dolk: Jag gör det för att slippa bacillerna
1:44 min

Nu verkar rädslan för att vaccinera sig minska. Hittils i år har fler vaccinerat sig mot säsongsinfluensan än samma tid förra året.

– Det tycker jag är glädjande för att det är bra att man förstår att det här är en viktig förebyggande åtgärd för att undvika att bli sjuk i vinter, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare på Länssjukhuset Ryhov.

Hög feber, ont i kroppen, hosta och huvudvärk, det är några typiska symptom på säsongsinfluensan som det nu är tid för. Enligt Peter Iveroth som är smittskyddsläkare i länet är det viktigt att vaccinera sig för att minska risken att bli svårt sjuk i influensa, speciellt för äldre personer, eftersom de riskerar att drabbas värre och ha svårare att bli helt återställda efter att ha varit sjuka.

För ett par år sen skapade svininfluensavaccinet skräck inför att vaccinera sig efter att det visat sig att det vaccinet kunde öka risken för narkolepsi. Efter massvaccinationen gick antalet vaccinationer mot även säsongsinfluensan ner med 10-12 procent i länet, säger Peter Iveroth. Men nu börjar fler och fler ta vaccinet mot säsongsinfluensa igen. Förra året vid den här tiden hade runt 31 000 personer i länet vaccinerat sig och i år hade hela 46 000 gjort det. Något som kan bero på att rädslan för att vaccinera sig börjar lägga sig tror Peter Iveroth.

- Jag tror att man har återfått förtroendet för det här säsongsinfluensavaccinet, annars har det ju varit en nedåtgående trend sedan pandemin.

I år har 53 procent av länets äldre vaccinerat sig mot influensan. Peter Iverots förhoppning är att komma upp i 65 procent som det var innan Svininfluensan.

Brigit Dolk från Jönköping är en av de som vaccinerat sig mot säsongsinfluensan i år och för henne var det självklart.

- Jag gör det för att jag ska skydda mig från de här bacillerna som man får, dels från små barnbarn och barnbarns barn. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi äldre tar den här sprutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".