Tingsrätten i Jönköping. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Tingsrätten i Jönköping. Arkivbild: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Vaggeryd

Sparkad lärare tar strid i rätten

Trots att läraren friades av tingsrätten från misstankarna om att ha slagit en elev så blev hon avskedad. Nu fortsätter läraren från Vaggeryd att kämpa mot kommunen.

Med hjälp av en advokatbyrå så har läraren stämt Vaggeryds kommun på 440 000 kronor och när parterna möts i rätten i februari har det gått exakt två år sedan kvinnan fick sparken.

Hon vill i dag inte medverka i media men säger att tiden varit jobbig och att hon önskar att kommunen kunde erkänna att de gjort fel.

Kommunen sparkade kvinnan eftersom man menade att hon varit våldsam mot en elev. Några månader senare friades läraren helt från anklagelserna om misshandel. Tingsrätten menade istället att det hade varit fel av henne att inte gripa in i den mycket tumultartade situationen, där två pojkar i femte klass brottades och den ena dunkade den andras huvud i golvet.

Läraren träffade den ena pojkens mun med handen men tingsrätten säger att hon hade rätt till nödvärn eftersom pojken hotat och knuffat henne. Efter den friande domen sa läraren till P4 Jönköping att hon var beredd att gå till sista instans för att få kommunen att erkänna att de gjort fel som avskedat henne. Kvinnan har i dag ett nytt jobb men har drabbats ekonomiskt av avskedet och det är för det som Vaggeryds kommun stäms på 440 000.

I en intervju efter den friande domen vidhöll personalchefen att Vaggeryds kommun handlat rätt som avskedat läraren. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".