Ljusen vid Hotellplan
1 av 4
Ljusen vid Hotellplan i Jönköping. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Östra Storgatan i Jönköping
2 av 4
Östra Storgatan i Jönköping har prytts med en snöhög. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Julskyltningssöndag
3 av 4
Reporter Jessica med Caroline som delar ut pepparkakor på Västra Storgatan i Jönköping i dag.
Jönköping

Så viktig är första advent

Sebastian Akdogan: En viktig tradition, man vet att julen kommer snart
1:20 min

Medan Lucia lever farligt så verkar advent sitta säkert. Alla som P4 Jönköping pratade med i dag värnar sina första advent-traditioner.

De senaste veckorna har olika medier rapporterat om inställda luciatåg. Intresset för att medverka ser ut att ha svalnat och flera orsaker har nämnts, bland annat att de tävlingar som brukar användas för att utse Lucior i dag anses ålderdomliga. Det skriver bland annat Aftonbladet.

Advent är tiden från söndagen fyra veckor för jul till och med julaftonens kväll. Från början var det en fasteperiod före jul, men traditionen har ändrats och blivit en förberedelsetid för jul. Adventsstakar, adventsgudstjänster, adventskalendrar är några av traditionerna. Och högtiden är viktig tycker många.

– För att man ska veta att julen kommer, snart, jag tänder ljus och går till kyrkan, där är en härlig stämning då, säger Sebastian Akdogan.

– Advent är viktig, det är då man startar allt, man lämnar grå november och så börjar man se fram emot julen, säger Carolina Stein.

– Jag älskar julen och allt ska vara som det alltid har varit, tycker jag, jag har pyntat hela huset och så myser jag på julskyltningen och har det gott, säger Jonathan Heinhagen.

Ingen risk att den traditionen dör ut då?
– Inte en chans, inte en chans.

Hur viktig är högtiden första advent?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".