Peter Iveroth. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Smittskyddsläkare Peter Iveroth. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Studie: Skrivs för lite antibiotika ut?

Peter Iveroth: Det kan få allvarliga konsekvenser
1:59 min

Nu ska smittskyddskliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping ta reda på om de restriktiva utskrivningarna av antibiotika gått för långt.

Utskrivningarna av antibiotika har minskat sedan några år tillbaka och en studie som påbörjas efter årsskiftet ska visa om detta har skadat patientsäkerheten.

– Det här är en säkerhetskontroll kan man säga, för att ta reda på om det vi förespråkar, att de riktlinjer vi har i primärvården, är riktiga, säger Peter Iveroth som är smittskyddsläkare på Ryhov.

Du kanske haft så ont i bihålorna att du knappt kunnat böja huvudet framåt, men sedan fått höra på vårdcentralen att du ska köpa nässpray istället för att få antibiotika mot din bihåleinflammation. Det kan vara en del i insatsen från landstinget om mer restriktiv utskrivning av antibiotika.

De tre senaste åren har antibiotikautskrivningen i länet minskat med 15-20 procent. Landstinget i Jönköpings län fortsätter jobba med att bara skriva ut antibiotika när det verkligen behövs, för att minska risken för att bakterier blir resistenta.

Men nu vill man alltså genom en studie se till så att det här inte skadar patientsäkerheten och att patienter som behöver antibiotika faktiskt får det. Annars kan det få allvarliga konsekvenser, säger Peter Iveroth.

Man kan få en djupare öroninflammation som går in i skallbenet till exempel, det kan vara en komplikation.

Studien kommer gå till så att läkarna tittar i journaler när det gäller fall av bland annat halsfluss och bihåleinflammation, där patienten har vårdats på sjukhus. Studien ska visa om allvarlighetsgraden orsakats av att patienten inte fått antibiotika i ett tidigt skede. Om det är så ska riktlinjerna för antibiotika ändras.

– Vi kommer använda resultatet i vårt fortsatta arbete och se om det visar sig att våra riktlinjer är för snäva eller snåla i behandlingen. Om vi  kan påvisa det, så får vi ändra på det, säger Peter Iveroth.

Studien påbörjas efter årsskiftet. En liknande studie har gjorts i Stockholm och den visade att det inte skrevs ut för lite antibiotika.

Kommentera gärna: Har du någon gång, som du ser det, felaktigt nekats antibiotika?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".