Johan Nissinen (SD), distriksordförande
Johan Nissinen (SD), distriksordförande. Arkivbild, foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Politik

Sverigedemokraterna beredda på nyval: Skulle tjäna på det

Johan Nissinen: Vi skulle tjäna på ett nyval
1:32 min

På onsdag är det dags för budgetomröstning i Sveriges riksdag. Sverigedemokraterna kan fälla regeringens budget, vilket skulle kunna leda till nyval.

Det väntar en spännande politisk vecka. Om Sverigedemokraterna väljer att fälla regeringens budget på onsdag är risken för nyval i Sverige stor. Och Sverigedemokraterna i Jönköpings län förbereder sig för nyval.

– Vi har diskuterat ett eventuellt omval och det finns stöd för distriktet att klara av det om det skulle inträffa. Vi har kollat det ekonomiska läget och det organisatoriska läget, säger Johan Nissinen, riksdagsledamot och ordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län.

Så du skulle säga att ni är beredda på att kunna genomföra ett omval?

– Ja.

Snart ska riksdagen ta beslut om nästa års budget. Men det kaotiska läget i riksdagen har gjort att vi i dag inte vet vilken budget som kommer att röstas igenom, regeringens eller Alliansens. Allt handlar om hur Sverigedemokraterna gör. Skulle de stödja Alliansens förslag faller med stor säkerhet den nuvarande röd-gröna regeringen.

Det mest troliga är att statsminister Stefan Löfven (S) då får talmannens uppdrag att bilda en ny regering, men det kan också bli nyval, något som inte skrämmer Johan Nissinen.

– Om man tittar på alla opinionsmätningar så ser det ut som att vi skulle tjäna på ett nyval, därför tror jag att vi är de enda som skulle tjäna på det.

Skulle den nuvarande regeringen falla tror Johan Nissinen att det mest troliga scenariot är att Socialdemokraterna bildar en egen regering. En sådan regering skulle också vara lättare för Sverigedemokraterna att stödja.

– Miljöpartiet är kanske det parti som står längst ifrån oss och deras politik är många gånger raka motsatsen till vår. Att de sitter i regeringen försvårar självklart läget.

På det sättet skulle det vara lättare för er att stödja en ren socialdemokratisk regering än den regering som sitter nu?

– Troligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".