Löpsedlar. Foto: TT/Scanpix.
1 av 2
Löpsedlar efter Dag Hammarskjölds död. Foto: TT/Scanpix.
Dag Hammarskjöld. Foto: TT / Pressens bild
2 av 2
Dag Hammarskjöld inspekterar svenska FN-trupper i Kongo. Foto: TT / Pressens bild

Flygkraschen som ännu väcker frågor

Ännu 53 år efter FN-chefen Dag Hammarskjölds död finns oklarheter kring hans flygkrasch. Nya eventuella bevis på vad som hände kan komma att granskas av FN. 

Natten till den 18 september 1961 var Hammarskjöld tillsammans med FN-personal och svensk besättning på väg till Ndola i dåvarande Nordrhodesia för att medla i Kongokrisen. Planet landade aldrig. Femton timmar efter försvinnandet rapporterades vrakresterna funna i närheten av flygplatsen. Orsaken till kraschen har aldrig helt klarlagts.

Pilotfel

De två första utredningarna i Rhodesia pekade ut pilotfel som en av flera möjliga orsaker. FN:s egen utredning uteslöt inte sabotage eller en flygattack. Till exempel talade den ende överlevande av de 16 ombord om en explosion på planet, innan han dog av sina skador flera dagar efter kraschen.

Ögonvittnen på marken tyckte sig också ha sett ett mindre plan förfölja ett större den natten.
En svensk utredare, tillsatt av UD, kom däremot i slutet av 90-talet fram till att den mest troliga förklaringen var att piloten missbedömt höjden vid inflygningen.

Blek

Den svenske FN-chefen var inte okontroversiell. Hammarskjöld var stormakternas kompromisslösning när han 1953 gick från jobbet som kabinettssekreterare på UD till posten som FN:s generalsekreterare. -De trodde han var en blek figur som inte skulle ställa till med så mycket bekymmer, säger Per Jönsson på utrikespolitiska institutet.

Hammarskjöld var ingen politiker, utan beskrivs ofta som en lågmäld ämbetsman, som dessutom gillade poesi. Men den nye generalsekreteraren visade sig vara aktiv och effektiv. Han blev också den förste FN-chef som skickade ut fredsbevarande styrkor i samband med Suez-krisen 1956.

Kongokris

FN-trupp skickades också till Kongo 1960 bland annat för att förhindra ett inbördeskrig mellan Kongo och utbrytaren, det mineralrika Katangaområdet. Det har spekulerats i olika motiv till att någon ville se Hammarskjöld död. Det fanns starka europeiska intressen i gruvnäringen i Katanga.

USA var oroat för att Sovjet skulle få inflytande över Kongo. Sovjet höll Hammarskjöld ansvarig för att Kongos premiärminister Patrice Lumumba, som hade bett om sovjetiskt stöd, kunde mördas av rebellerna. -Det var en fullkomlig hysteri kring att gruvorna i Katanga skulle hamna i en region som var vänligt sinnad till Sovjetunionen, säger folkrättsexperten Hans Corell.

Nya bevis

Han var med i den kommission, tillsatt av en privat stiftelse, som 2013 pekade på att det fanns tänkbara bevis som ingen utredning gått till botten med. Kommissionen tror att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s avlyssning av radiotrafiken i regionen natten då planet kraschade kan kasta nytt ljus över fallet.

NSA har bekräftat att två handlingar med uppteckningar den aktuella natten finns, men har inte velat lämna ut dem.

– Det är lite annorlunda om FN begär ut dem, säger Corell.

Efter att FN avslutade sin utredning 1962 antogs en resolution om att FN:s generalförsamling skulle informeras ifall ny bevis blir kända. Generalförsamlingen ska ta ställning till de nya uppgifterna den 15 december i år.

Fakta: Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld föddes 1905 i en adlig familj i Jönköping Pappan Hjalmar Hammarskjöld var konservativ statsminister 1914-1917.

Växte upp i Uppsala där hans far var landshövding. Utbildade sig i litteraturhistoria, filosofi, franska, samhällsvetenskap och juridik. Blev docent i nationalekonomi 1933.

Arbetade bland annat som statssekreterare i finans- och utrikesdepartementet. Var en av de 18 i Svenska Akademien.

Var religiös på ett personligt sätt, men visade det inte utåt. Valdes 1953 till FN:s generalsekreterare. Dog 56 år gammal i flygkraschen i Ndola i Nordrhodesia 1961.

Tilldelades efter sin död Nobels fredspris 1961. Hans bok Vägmärken utkom postumt 1963. Hammarskjöld gifte sig aldrig och hade inga bröstarvingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".