Statsvetaren: Så troligt är det att det blir nyval

Hagevi, statsvetare: SD:s partiledning har ett visst tryck från medlemmar
7:30 min

Sverigedemokraternas svar imorgon kan utlösa regeringskris.

Imorgon väntas Sverigedemokraterna meddela hur de tänker ställa sig i budgetfrågan. Deras svar kan utlösa en regeringskris, eller ett nyval. Statsvetaren Magnus Hagevi menar ändå att det skulle bli nyval är det mest osannolika scenariot. 

– Det är väldigt ovanligt att det blir nyval, senast var 1958 och då handlade det om den allmänna tilläggspensionen, säger Hagevi.

Enligt Hagevi är nyval det sista alternativet och det är sällsynt, det är för många som har mycket att förlora på det, menar han.

– Det kan vara så att Socialdemokraterna gör ett ännu sämre val, men det kan också bli så att det blir exakt samma resultat och det är väl troligast. Då har man dragit igång det här i onödan, fortsätter Hagevi och påminner om att Löfven faktiskt sagt att han kan ta en budgetförlust.

Ett argument för att SD skulle rösta ner regeringens budget är att trycket från medlemmarna är hårt för att verka för att få bort Miljöpartiet från regeringen. Det finns även ett tryck att inte rösta på vare sig regeringens eller Alliansens förslag då de innehåller ett högt flyktingmottagande, säger Hagevi till P4 Jönköping.

Hör hela intervjun med Magnus Hagevi i ljudklippet ovan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".