Anne Karlsson (SD). Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Anne Karlsson (SD). Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Värnamo

Så vill SD få fler politiska poster

Anne Karlsson (SD): Kalla det ett demokratiskt spel
1:21 min

Sverigedemokraterna i Värnamo tar nu strid för att få ett ökat inflytande i politiken. 

Om de exempelvis inte får bl a en oppositionsrådspost på 25 procent samt två ledamöter i kommunstyrelsen tänker de kräva en betydligt krångligare valprocess till styrelser och nämnder.

Men Sverigedemokraternas gruppledare Anne Karlsson förnekar bestämt att det handlar om utpressning:

Nej, utpressning är ett väldigt hårt ord. Det skulle jag inte vilja kalla det, jag vill hellre kalla det för ett demokratiskt spel. 

Det är regler i kommunallagen som Sverigedemokraterna i Värnamo nu bestämt sig för att utnyttja till det yttersta. Det är regler som handlar om hur man kan rösta för att fördela de politiska uppdragen.

I vanliga fall används majoritetsval när olika val görs till de kommunala uppdragen. Även om proportionella val inte kommer att påverka mandatfördelningen och ge Sverigedemokraterna fler platser, så ställer det till en hel del merarbete.

Bara själva valproceduren blir så omfattande att man måste trycka upp 4 000 valsedlar till politikerna i kommunfullmäktige, som kommer få ägna en hel dag åt att välja och rösta om de politiska uppdragen i Värnamo, ett extra kommunfullmäktige under december.

– Vi är fullt medvetna om detta, även att det blir ett extra fullmäktige. Vi tar det, säger Anne Karlsson.

Sverigedemokraterna säger att de kan ta tillbaks sin begäran om proportionella val och ställa upp på majoritetsval, men då ska de ha betalt för det - med ett oppositionsråd på 25 procent, få posten som andre vice ordförande i en av de tre tyngsta nämnderna samt få två ledamöter i kommunstyrelsen, även om de bara skulle få en ledamot oavsett om det blir majoritetsval eller proportionella val till nämnderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".