Foto: Jessica Gow/Scanpix
1 av 2
Vinterkräksjukan inom vården ska stoppas med hjälp av en ny metod. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Andreas Mattusek är verksamhetschef vid Laboratoriemedicin i Jönköpings läns landsting. Arkivbild, foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Andreas Mattusek är verksamhetschef vid Laboratoriemedicin på länssjukhuset Ryhov. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Sjukvård

Vinterkräksjukan ska stoppas med ny metod

Ny metod ska stoppa vinterkräksjukan
1:47 min

Laboratorierna på de tre sjukhusen i Jönköpings län laddar nu inför årets säsong av vinterkräksjukan med en helt ny metod för att hindra smittspridningen inom vården.

Dygnet runt kan nu diagnosen ställas på några timmar och extra personal kan ringas in.

– Vinterkräksjukan är ett jätteproblem i vården, för det är svårt att förhindra sjukvården i sjukvården. Genom att avsätta personal kan vi minimera risken för smittspridning, säger Andreas Mattusek, som är verksamhetschef på laboratoriemedicin i Jönköpings läns landsting.

Än så länge har årets vinterkräksjuka inte riktigt kommit igång och Andreas Mattusek tror att det just nu är lugnet före stormen.

– Vi förväntar oss att den snart drar igång och därför har vi kört igång med dygnet runt-diagnostik av vinterkräksjukan lagom till säsongen startar.

På laboratorierna vid länets tre sjukhus i Värnamo, Eksjö och Jönköping laddar man nu med en helt ny metod; med dygnet runt bemanning och med ny teknik kan man på bara några timmar fastställa vinterkräkviruset, men även säsongsinfluensa. Tanken är att den personal som vårdar den smittade patienten inte ska vårda de andra patienterna.

– Man får kalla in extra personal för att kunna hantera det här i många lägen. Snabb diagnostik ger möjligheten att säkra om det är vinterkräksjukan eller inte. Är det det har vi behov av extra personal, men det är också en fördel att veta om det inte är det för då behöver man inte kalla in extra persona, så det gynnar båda scenarierna, säger Andreas Mattusek.

Är det här någonting som är unikt för Jönköpings läns landsting?

– Ja, det skulle jag nog påstå. I alla fall är vi ett av de landsting som kommit längst i detta, för vi har personal på våra laboratorier i länet som arbetar dygnet runt. På så vis kan vi erbjuda den servicen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".