Jönköping

Sverigedemokrat blir politisk vilde

Det har blossat upp en konflikt inom Sverigedemokraterna i Jönköping och en av ledamöterna är numera att betrakta som politisk vilde.

En av de åtta Sverigedemokrater som valts in i kommunfullmäktige kommer inte längre samarbeta med de andra. Det handlar om Ylva-Britt Söderström, som säger till P4 Jönköping att hon känner sig utfryst, bland annat eftersom hon inte fick något nämnduppdrag. Hon säger dock att hon fortfarande är sverigedemokrat, kommer att gå på kommunfullmäktigemötena och där rösta i sverigedemokratisk anda.

Henric Andersson, också Sverigedemokrat i Jönköping, säger att Söderström absolut inte blivit utfryst, att det är tråkigt att höra något sådant och att partigruppen splittras, men att de hoppas klara sig bra ändå. När det gäller uppdrag i nämnder säger han att det var en annan person som passade bättre till det uppdraget som Ylva-Britt Söderström ville ha.

Om Söderström kan fortsätta vara medlem i SD, om hon vill det, är det partiet centralt som tar ställning till. Det hänger bland annat på om hon följer partiprogrammet vid omröstningar i KF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".