Lise-Lotte Lagerqvist på Vårdförbundet. Arkivbild, foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Lise-Lotte Lagerqvist på Vårdförbundet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Vårdförbund oeniga om omorganisation av vården

Vårdfack oeniga om omorganisation
1:54 min

Fackförbunden är inte eniga om den uppmärksammade och hårt kritiserade omorganisationen av en rad kliniker vid sjukhusen i Jönköpings län.

Läkarföreningen ville stoppa förslaget samtidigt som ett annat tungt förbund, Vårdförbundet, gav sitt klartecken.

– Vi är positiva till den omorganisation som politikerna tog beslut om, säger Lise-Lotte Lagerqvist, som är ordförande för Vårdförbundets avdelning i Jönköping.

Det var förra veckan som Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna drev igenom beslutet att slå ihop en rad länskliniker vid länet sjukhus, trots protester från anställda om att beslutet är för dåligt förankrat och rädsla för att verksamhet ska centreras till Jönköping. Men frågan splittrar inte bara politikerna och vårdanställda i länet.

Inte heller fackförbunden är eniga. Inför landstingsfullmäktiges beslut förra veckan hölls förhandlingar mellan facken och arbetsgivaren och då ville Läkarföreningen, Kommunal och Vision stoppa förslaget, med hänvisning till att det var för dåligt förankrat hos personalen.

Vårdförbundet, Saco och Lärarförbundet tyckte visserligen också att förankringen varit dålig, men menade att förändringen är nödvändig och sa ja.

Enligt Lise-Lotte Lagerqvist innebär förändringen en förbättring. Facken kommer få mer insyn i planeringen av vården, menar hon, eftersom att nya samverkansgrupper ska bildas där facken nu får vara med.

– Vi har större påverkansmöjligheter som facklig organisation.

Det har varit omfattande protester hos personal, främst i Eksjö mot att göra länskliniker av medicin-, kirurgi- och psykiatriklinikerna vid länets tre sjukhus. Även medlemmar hos Vårdförbundet har varit kritiska och Lise-Lott Lagerkvist är medveten om att Vårdförbundet nu kan få kritik när man säger ja till förslaget.

– Det är klart att vi kommer få kritik från vissa om inte är positiva, men jag tänker att vi kan vända det genom de argument som vi lyfter fram, att vi som facklig organisation har större påverkan framöver.

Tänker ni att detta är början på en neddragning av sjukhusen ute i länet och en centrering till Ryhov?

– I det förslaget som ligger ser vi inte att det finns någon sådan risk, men där får vi som facklig organisation vara med och bevaka, säger Lise-Lott Lagerqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".