Foto: TT

Styckmordsrättegång med Vetlandakoppling inleds i dag

I dag startar rättegången mot den 25-åriga kvinna, uppvuxen i Vetlanda, som misstänks för att i somras ha styckmördat en annan kvinna i en lägenhet i Askersund.

Kvinnan står åtalad för mord och brott mot griftefriden. Kvinnan har i förhör erkänt att hon förorsakade kvinnans död men menar att det skedde av misstag i samband med en misshandel.

Den 25-åriga kvinnan har också genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att hon inte är psykiskt störd i juridisk mening. Om hon döms i rättegången kan hon därför inte lämnas över till rättspsykiatrisk vård.

I genomsnitt sker ett-två styckmord per år och i normalfallet är den skyldige en man. Antingen en kriminell man som mördat en annan kriminell man, eller en man som mördat en kvinna.
Vid det nu aktuella mordet ska motivet vara svartsjuka.

- Den åtalade och offret har haft en relation till samma man, har åklagaren Lars Duberg sagt till TT.

Mordet begicks i en lägenhet i Askersund i juni. 25-åringen kom dit beväpnad med bland annat hammare, förskärare, sömnhormon, sprutor och kanyler.

Enligt kvinnans försvarare hade hon inte uppsåt att döda, vilket han anser bevisas bland annat av att hon inte hade någon plan för hur hon skulle göra sig av med kroppen. Kroppsdelarna hittades senare utanför Kumla.

Rättegången pågår i fem dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".