Aaron Israelson. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Aaron Israelson, författare och chefsredaktör. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio

"Vi kallar dem tiggare" ger inget facit

Aaron Israelson: De vill inte hjälpa dem
11 min

Ska man ge eller ska man inte ge pengar till tiggarna som sitter på våra gator? Aaron Israelson vill ge kunskap, men har inget facit.

Aaron Israelson, chefredaktör på de hemlösas tidning Faktum, har nu gett ut en bok "Vi kallar dem tiggare", tillsammans med Rola Brentlin. 

– För mig har det varit en lärandeprocess. Syftet med boken är att fler ska börja lära sig saker om Europas största och mest utsatta minoritet, som vi ju ser allt fler av här på svenska gator där de sitter och tigger bland annat, säger Aaron till P4 Jönköping.

Han håller inte med pastor Jakob Olofsgård i Jönköping, som ju kommit fram till slutsatsen att han inte ska lägga pengar i tiggarnas muggar, men menar samtidigt att det är viktigt att var och en kommer fram till sin egen slutsats.

– Tiggeriet kan vara organiserat och är det väldigt, väldgit ofta. Men det är inte samma sak som att det är organiserat i kriminella nätverk utan det är organiserat i stora familjer, släkter eller med folk som kommer från samma samhällen. 

Hör hela intervjun med Aaron Israelson i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".