Polisens tekniker. Foto: Pavel Koubek / TT
Polisens tekniker undersöker platsen utanför Kumla där kvinnan hittades. Arkivbild, foto: Pavel Koubek / TT
Styckmordsrättegången

Försvaret: Hon menade inte att döda

Styckmord var välplanerat. Det slog åklagaren fast när rättegången mot den 25-åriga kvinnan, uppvuxen i Vetlanda, började idag.

Rättegången mot den 25-åriga kvinna som alltså inleddes idag ska visa om hon är skyldig till det hon åtalts för - att ha styckmördat en annan kvinna i en lägenhet i Askersund i somras. Kvinnan har anknytning till Vetlanda, men bodde sedan en tid i Örebrotrakten.

Åklagaren i rättegången hävdar att mordet var välplanerat. Det kom fram i förmiddags när rättegången inleddes i Örebro tingsrätt.

– Beväpnad med en hammare, en förskärare samt två sprutor angripit bakifrån genom att utdela ett flertal slag med hammaren och därefter dragit in (offret) i hallen och till badrummet. Tagit en handduk för att stoppa och dämpa skrik. (Kvinnan) har vidare tagit en preparerad spruta och satt den i nacke och bål, sade åklagaren under rättegången.

Enligt åklagare Lars Duberg försökte alltså den mordmisstänkta kvinnan placera offrats kropp på en tågräls. När hon misslyckades med det grävde hon istället ner kroppsdelarna i närheten av Hällabrottet, strax utanför Kumla. 

Efter det kontaktade den misstänkta kvinnan själv polisen. För dem berättar hon att att hon åkt till 22-åringen på morgonen, men blivit attackerad av henne med en kniv. Den misstänkta kvinnan säger då till polisen att hon försökt försvara sig och sedan flytt därifrån i panik. Under rättegången idag spelade det drygt 20 minuter långa samtalet upp. 

Den misstänkta kvinnan erkänner att det var hon som dödade den andra kvinnan, men bestrider att det var ett planerat mord.

– Hon bestrider ansvar för mord på den grunden att hon inte haft för avsikt att döda på det sätt som åklagaren påstår. Hon medger i sak att hon agerat i stort sett på det sätt som beskrivs i gärningsbeskrivningen. Hon erkänner och underkastar sig ansvar, säger hennes advokat Johan Eriksson.

Rättegången avslutas nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".