Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Simon Rundqvist. Arkivfoto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköping

Kristdemokrat vill inte ha låsta block

Kristdemokraten Simon Rundqvist: Måste till en blocköverskridande regering
1:09 min

Nu kommer krav från en tongivande kristdemokrat i länet, Simon Rundqvist, om en blocköverskridande regering.

Alla partier och grupperingar måste ju ta sin del av detta ansvar och lösa den uppkomna situationen som väntar framöver

Sverigedemokraterna meddelade ju igår att de kommer sänka regeringens budget idag. Därefter avvisade alliansen sent igår kväll samarbete med Socialdemokraterna. Så regeringens budget kommer att falla idag sannolikt när de ska rösta i riksdagen.

Men Simon Rundqvist kristdemokrat från länet säger att han nu vill se att allianspartierna börjar ta ansvar i det svåra läget som råder. 

Regeringen har ansvaret för att få igenom sin budget och det kommer de inte att få nu. Då tycker jag det är lämpligt att regeringen avgår och så får det vidta nya regeringsförhandlingar. Där måste alla vara med och ta en aktiv del. Då kan man inte ha sådana låsningar vid det gamla, utan då tror jag att det måste till en blocköverskridande regering för att få stabilitet för Sveriges bästa.

Simon Rundqvist är alltså kritisk även mot "sina egnas" nej.

Vi måste ha en regering som styr Sverige. Vi måste ha en regering som får igenom sin budget. Som kan föra Sverige framåt i de utmaningar som landet står för. Då är den enda möjligheten att ha en blocköverskridande regering som jag ser det.

Simon Rundqvist tror också att Alliansens tvärnej på riksplanet till samarbete är en del av det politiska spelet.

Här och nu handlar det mer om en budgetförhandling- och diskussion, som kommer att avgöras idag. Därefter kommer den att vara avgjord och då hoppas jag att alla är beredda att diskutera lite bredare. Det tycker jag man är skyldig väljarna faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".