Lena Skaring-Thorsén. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Folkpartisten Lena Skaring-Thorsén kritiseras hårt av egna partiet. Arkivfoto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

Folkpartiet sparkar ut två ledamöter

Kritik mot att kostnaderna har skenat iväg
2:29 min

Folkpartiet i länet vill sparka ut två av sina ledamöter som sitter i landstingsfullmäktige sedan det upptäckts att man spräckt budgeten för resor, mat och möten med över 300 000 kronor.

I ett skarpt formulerat brev till partimedlemmarna, som P4 Jönköping tagit del av, vill länsförbundet att gruppledaren i landstinget, Lena Skaring Torsén och ledamoten Per Hansson, omedelbart ställer sina platser till förfogande eftersom förtroendet är förbrukat. Det bekräftar partiets länsförbundsordförande, Magnus Olofsgård

Man har inte haft koll på de här kostnaderna utan de har skenat iväg och detta är något som har pågått under väldigt lång tid visar det sig. Detta är något som vi är väldigt kritiska emot i förbundsstyrelsen. Vi anser att man alldeles för vidlyftigt har tänjt på det här kontot.

Folkpartiet i länet har hamnat i en djup kris sedan det visat sig att den fullmäktigegrupp i landstinget som suttit förra mandatperioden, åkt på möten, haft konferens, bott på hotell och rest för långt mer än man haft budget för.

Här ser du hela brevet till partimedlemmarna

Alla partier får ett anslag av landstinget finansierat med skattepengar, för att kunna bedriva sitt arbete i landstingsfullmäktige och folkpartiet har fått 150 000 kronor årligen. Men när mandatperioden nu är slut visar det sig att man övertrasserat kontot med 330 000 kronor. Men skulderna är större än så.

Skulder på halv miljon

Även förra mandatperioden körde man på med underskott och den totala skulden är uppe i över en halv miljon kronor. Trots att folkpartiets gruppledare Lena Skaring Thorsén fått rapporter varje månad om det ekonomiska läget, och själv attesterar alla fakturor, har hon kört på och så här kan man inte hantera skattepengar, menar länsordförande Magnus Olofsgård, som inte längre har förtroende för henne.

Eftersom två ledamöter i den gamla gruppen sitter kvar, gruppledare Lena Skaring Torsén och Per Hansson, vill förbundsstyrelsen att de ställer sina platser till förfogande. "... de etiska och moraliska implikationerna i det inträffade är av sådan art och dignitet att det är svårt att fortsatt ha förtroende för gruppens medlemmar", skriver förbundsstyrelsen.

Gjort för många resor

Både Lena Skaring Thorsén och Per Hansson erkänner när vi pratar med dem idag att fullmäktigegruppen kanske gjort en och annan resa för mycket, men tycker att underskottet ska regleras under kommande mandatperiod av den nya gruppen, precis som man gjort tidigare mandatperioder och man har även erbjudit sig att arbeta utan arvoden kommande period för att betala tillbaka, och Lena Skaring Thorsén är i dag mycket besviken på sitt parti

Jag är faktiskt både förvånad och ledsen över att man går fram på det här sättet. Jag har arbetat för folkpartiets räkning i 30 år. Vi har ju gjort som det är gängse tradition att hantera det här.

På lördag ska länsförbundet besluta om sina kandidater, men Lena Skaring Thorsén och Per Hansson tänker inte gå frivilligt.

Jag tänker sitta kvar på min plats i landstingsfullmäktige.

Fullmäktigegruppen har bestått av Lena Skaring Thorsén, Esse Petersson, Per Hansson, Karl-Magnus Svensson, Bernt Svensson, Stig-Arne Tengmer, Inga Fingal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".