Förra landstingspolitikern och folkpartisten Esse Petersson, Värnamo. Arkivbild: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
1 av 2
Landstingspolitikern och folkpartisten Esse Petersson, Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Landstinget

Folkpartist som krävs på pengar: Man behandlar inte folk så

Esse Petersson (FP): Det är ytterst förvånande
0:47 min

Nu kräver Folkpartiet i länet att deras tidigare ledamöter i landstinget betalar tillbaka ersättning för resor, boende och mat ur egen ficka.

Igår kunde P4 Jönköping avslöja att Folkpartiet kräver att två av deras ledamöter i landstingsfullmäktige, inklusive nuvarande gruppledare Lena Skaring Thorsén, avgår eftersom de övertrasserat kontot för resor och möten med över 300 000 kronor.

Folkpartiets länsförbundsordförande Magnus Olofsgård tycker det är rimligt att dom själva betalar för att inte skattebetalarna ska få stå för notan.

– Jag har begärt att pengarna ska betalas tillbaka ur egen ficka, säger Magnus Olofsgård.

En intern strid skakar nu Folkpartiet i länet sedan det uppdagats att landstingets fullmäktigegrupp med gruppledare Lena Skaring Thorsén från Jönköping i spetsen, ordnat partiaktiviteter, åkt på resor och seminarier och haft möten för 330 000 kronor mer än budgeten tillåter.

Alla partier får varje år pengar av landstinget, finansierat med skattepengar, för att bedriva arbetet i fullmäktige. Folkpartiet har haft fyra ledamöter och fått 150 000 kronor per år.

Sedan partiet fått bilden klar för sig har länsförbundsstyrelsen beslutat att man inte har förtroende för den gamla gruppen längre. Två av dem sitter även i det nya fullmäktige, Lena Skaring Thorsén och Per Hansson och uppmanas nu lämna sina platser, något som de själva vägrar göra, som vi berättade igår.

Men krisen är större än så, för både Hansson och Thorsén vägrar betala tillbaka ur egen ficka.

– Det är inte aktuellt. Man gör inte så. Vi har inte använt pengarna för något annat än till Folkpartiet.

Lena Skaring Thorsén menar att man bara följt praxis sedan tidigare, att underskott ska regleras av den nya fullmäktigegruppen efter varje val, något som både parlamentariska kommittén och landstingets ekonomikontor godkänt.

I ett förklarande brev till länsförbundets styrelse skriver hon bland annat: "Vi känner oss oerhört illa behandlade av vårt länsförbunds styrelse"

Men Folkpartiet i länet väljer ändå att sparka ut de båda trotjänarna och Per Hansson är själv mycket kritisk mot sitt parti.

– Vi har följt den praxis och de regler som landstinget har ställt upp. Då tycker jag att beslutet är väldigt tufft, säger Per Hansson.

Även veteranen Esse Petersson som suttit över 40 år i landstingsfullmäktige är kritisk till beslutet.
– Det är ytterst förvånande, man behandlar inte folk på det sättet.

Han är en av de som krävs på pengar och han säger att han inte har förtroende för länsförbundsstyrelsen.
– Inte i nuvarande läge.

Esse Petersson lämnade landstingspolitiken nu i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".