Bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
1 av 6
Bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
Bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
2 av 6
Bussolyckan utanför Tranemo. Foto: Joel Wendle.
Foto: Henrik Snygg
3 av 6
Foto: Henrik Snygg
Foto: Henrik Snygg
4 av 6
Foto: Henrik Snygg
Foto: Henrik Snygg
5 av 6
Foto: Henrik Snygg
Karta från Cartodb.
6 av 6
Här inträffade olyckan. Karta från Cartodb.
GISLAVED/TRANEMO

Kvinna avled efter svåra bussolyckan

Polisens presstalesman Peter Adlersson: Det har varit ett massivt pådrag
3:43 min

En kvinna i 45-årsåldern avled av skadorna efter bussolyckan mellan Tranemo och Gislaved i morse. Ytterligare två vårdas för livshotande skador. 

Olyckan inträffade vid 07.15 på riksväg 27 vid Kroksjön, söder om Tranemo. 57 passagerare fanns ombord och var på väg till Köpenhamn på julmarknad. 

Ett stort antal passagerare skadades i olika grad i bussolyckan.  Riksväg 27 var avstängd hela förmiddagen och fram till 14 på grund av räddningsarbete och bärgning.

Vid niotiden hade alla tagits ut ur bussen, dessförinnan satt flera personer fastklämda, rapporterar TT. Flera ambulanser var på plats, även en ambulanshelikopter. Runt 40 har förts till olika vårdcentraler och ett antal till Borås sjukhus.

Ett vittne sade på morgonen till P4 Jönköping att det är en abonnerad buss från Gislaved som vält.

– Det är polis och ambulanser överallt på platsen och väldigt rörigt.

Är det någon skadad på platsen?

– Jag har sett flera med filtar om sig och ambulanser som åkt fram och tillbaka, men jag vet inte om det är några skadade, säger ett vittne.

Det var en abonnerad buss som var på väg till en julmarknad i Köpenhamn, uppger också bussbolaget. 57 passagerare var med på bussen och de var från Ulricehamn, Borås, Tranemo och Grimsås.

Bussen hör till ett bolag från Gislaved. Den har tagits i beslag för en teknisk undersökning och polisen har startat en utredning kring olyckan, säger polisens presstalesman Peter Adlersson till TT.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan. Busschauffören vårdas på sjukhus och har inte hörts av polisen.

Vid halv två-tiden rapporterades att en kvinna i 45-årsåldern avlidit och att hennes anhöriga är underrättade. Ytterligare två personer vårdas för livshotande skador. Dessutom vårdas sju personer som är svårt skadade på sjukhus i Borås. De skadade ska främst vara kvinnor i 60-årsåldern. Fem personer ska opereras under dagen.

– Det är en del frakturer, huvudskador, det är mycket sårskador. Det har nog varit en del glas som har flugit omkring, säger Nina Widfeldt, överläkare vid Södra Älvsborgs Sjukhus.

Utöver det fördes 20 personer till Tranemo vårdcentral och 20 till Boda vårdcentral för vård. 

Passagerarna som var på bussen är från Ulricehamn, Borås, Tranemo och Grimsås.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".