Bröderna Modéus
Till vänster: Martin Modéus. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Till höger: Fredrik Modéus. Foto: Svenska kyrkan

Två av 13 biskopar kommer från Viktor Rydbergsgatan i Jönköping

Fredrik och Martin Modéus: Vi har mycket roligt att prata om
7:40 min

Hockeybröder, artistbröder och filmarbröder har vi hört talas om. Men biskopsbröder, det är lite mer ovanligt.

Det finns många brödrapar i Sverige som blivit begrepp av lika anledningar; filmarna Måns och Felix Herngren, artisterna Henrik och Magnus Rongedal och hockeyspelarna Henrik och Daniel Sedin är några exempel.

Nu kan vi lägga till ett par till - Fredrik och Martin Modéus - biskopsbröderna. I går blev ju Fredrik Modéus vald till ny biskop i Växjö stift och sedan tidigare är ju storebror Martin biskop i Linköpings stift.

Två biskopar av 13 i Sverige kommer därmed från Viktor Rydbergsgatan i Jönköping.
– Det är nästan lite märkligt, säger de själva när de medverkar samtidigt i P4 Jönköping.

Har ni hunnit prata med varandra?
– Ja, både i går och i dag.

Vad säger resten av familjen?
– Ja, det är väl både omskakande och väldigt roligt, det är ju spännande för att det är ovanligt men framförallt har man mycket beröringspunkter och mycket roligt att prata om.

Fotnot: Eksjö, Aneby och Tranås kommuner hör till Linköpings stift, medan resten av länets kommuner förutom Gislaved, hör till Växjö stift. Gislaved hör till Skara stift, liksom Norra Mo i Jönköpings kommun. (Källa: Wikipedia.se)

 

 

Mer om släktskap bland biskopar

I Göteborg är Per Eckerdahl biskop sen 2011. Hans bror Lars Eckerdahl var också biskop tidigare i Göteborgs stift (1991-2003). Kusinerna Erik och Carl Axel Aurelius var biskopar samtidigt. Erik Aurelius i Skara stift (2004-2012) och Carl Axel Aurelius i Göteborgs stift (2003 och 2011). Biskop Gottfrid Billing var biskop i Västerås stift 1884-1898. Hans son Einar Billing blev också biskop i Västerås stift ett par decennier senare, 1920-1939. Yngve Brilioth var biskop i Växjö stift 1938-1950, innan han blev ärkebiskop 1950-1958. Han var gift med Brita Söderblom, dotter till ärkebiskop Nathan Söderblom.
Det brukar pratas om "prästsläkter". Det är vanligt att många i samma familj är präster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".