Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Personal på psyk oroas när säkerheten blir sämre

Publicerat fredag 5 december 2014 kl 06.58
Johan Björk, chef för psykiatriska kliniken: Mycket olyckligt att stänga ner bågarna
(2:03 min)
Beslagtagna föremål. Foto: Landstinget i Jönköpings län
1 av 4
Föremål som tagits i beslag på rättspsyk. Foto: Landstinget.
Helena Isaksson, vårdenhetschef PIVA, Johan Björk, chef för psykiatriska kliniken i Jönköping och Ulrika Wendel Hagstedt, bitr vårdenhetschef PIVA. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Helena Isaksson, PIVA, Johan Björk, psykiatriska kliniken och Ulrika Wendel Hagstedt, PIVA. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Ingemar Wänebring, Vårdförbundets huvudskyddsombud i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Ingemar Wänebring, Vårdförbundets huvudskyddsombud i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Beslagtagen kniv. Foto: Landstinget i Jönköpings län.
4 av 4
Kniv som tagit i beslag på rättspyk i Jönköping. Foto: Landstinget.

Psykvården förbjuds efter en lagändring att använda sina säkerhetskontroller av patienter.

Efter mordet på en sjuksköterska vid rättspsykiatriska avdelningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping år 2006 höjdes säkerheten med så kallade larmbågar, där knivar och andra vapen kan hittas. Men en lagändring resulterar nu i att Ryhov tar bort larmbågarna. Helena Isaksson och Ulrika Wendel Hagstedt jobbar på avdelningen och är nu oroade över sin säkerhet.

- Bågarna är ju en trygghet, både för personalen, arbetsmiljömässigt, men även för våra patienter, säger Helena Isaksson.

Är du orolig för din säkerhet?

- Ja, delvis, säger Ulrika Wendel Hagstedt.

Vi går genom larmbågen vid ingången till rättspsykiatriska avdelningen vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Det är ungefär som en säkerhetskontroll vid en flygplats och det blinkar rött och piper eftersom vi har metallföremål på oss.

Men efter en skärpning av Lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, från den 1:e oktober i år, kan Ryhov och många andra rättspsykiatriska avdelningar över hela landet inte längre ha en generell säkerhetskontroll av alla som går in och ut. Lagändringen ger stöd för kroppsvisitation av patienter, men först efter beslut från läkare. Övriga som går ut och in får man inte kontrollera alls och nu ska bågarna stängas av, säger Johan Björk, chef för psykiatriska kliniken.

Utifrån det perspektivet att vi hade en kollega som blev mördad i en utav entréerna 2006 så sitter det här djupt rotat hos personalen och ledningen. Det är mycket olyckligt att vi behöver stänga ner våra bågar.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hotar med polisanmälan och viten om inte sjukhus runt om i landet anpassar sig efter lagen och medicinalråd Karl-Otto Svärd på IVO menar att det handlar om integritet för patienter och besökare.

- Lagstiftarna har tagit hänsyn till grundlagen om att man inte får kroppsvisitera personer utan lagstöd men också patientsäkerheten, och då har man funnit en kompromiss.

2006 mördades en sjuksköterska av en patient med kniv vid rättspsyk på Ryhov och larmbågarna sattes in. Nu oroas personal och fackliga skyddsombud över sämre säkerhet, säger Ingemar Wänebring, Vårdförbundets huvudskyddsombud i Jönköping.

- Jag ser allvarligt på detta och vi kommer att vidta en åtgärd och det är att vi med omedelbar verkan kommer att kontakta Arbetsmiljöverket.

På måndag hålls ett krismöte med facken och Arbetsmiljöverket har kopplats in, men hittar man ingen lösning kan det bli andra åtgärder.

- Det kan handla om att vi kanske får ha ordningsvakter här även inom psykiatrin, säger Ingemar Wänebring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".