Stefan Attefall, Andreas Carlson, Kew Nordqvist, Emma Hult. Foto: Sveriges Radio
Attefall/Carlson och Nordqvist/Hult. Arkivbilder, foton: Sveriges Radio
Nyval

Utkryssade politiker laddar om

1:46 min

En rad riksdagskandidater får nu ladda om för en ny valrörelse inför extravalet i mars och flera som blev utkryssade eller bortvalda laddar om.

Det visar visar en rundringning som P4 Jönköping har gjort.

Miljöpartisten Kew Nordkvist från Tranås kryssades exempelvis bort av Emma Hult, men nu tänker han dra igång en hård personalvalskampanj för att ändra på det

- Jag är ju väldigt engagerad och tycker det ska bli spännande. Det här är ju min chans, säger Kew Nordqvist.

Kew Nordqvist åkte ur riksdagen sedan partikollegan Emma Hult från Jönköping kryssade sig förbi honom. Men när regeringen nu utlyst extraval så är han sugen på revanch och tänker ställa upp igen för att ta tillbaka sin plats i riksdagen.

Men han är inte ensam om att ladda om. Tidigare ministern, kristdemokraten Stefan Attefall från Jönköping, toppade listan i valet men blev förbikryssad av Andreas Carlson från Mullsjö som tänker kandidera igen. Men Attefall är sugen på valrörelse igen

Ytterst är man ju sugen på att vara med som statsråd, det är ju lockelsen i det hela - inget snack om saken, säger Stefan Attefall.

Ska ni går fram med samma listor då som förra valet?

- Intressant fråga, det finns inga rutiner för detta i partiet, säger Attefall.

Vänsterpartisten Inga Jonasson från Grännatrakten lämnade landstinget och satsade hårt mot riksdagen men blev utan plats från länet. Men hon vill inte ge besked ännu om hon ställer upp igen.

- Jag svarar valberedningen först, skriver hon i ett SMS till P4 Jönköping.

Även i Centerpartiet kan extravalet innebära förändringar. Partiledare Annie Lööf står på fler länsslistor och kommer hon in på ett mandat i ett annat län, ja då kan Göran Lindell från Vetlanda göra comeback, men han har ännu inte bestämt sig.

- Jag funderar på det och ska prata med partiet. Men det politiska intresset finns ju kvar, säger Göran Lindell.

Gunilla Hjelm som stod på tredjeplats på Centerpartiets lista meddelar att hon står till förfogande om partiet vill men vet ännu inte om hon ska driva personvalskampanj.

- Måste fundera på det och på den tid som det kräver, menar hon.

I Folkpartiet har ju redan Anna Mårtensson från Jönköping deklarerat att hon återigen vill utmana förstanamnet Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö, och planerar en hård personvalskampanj.

Hos Moderaterna och Socialdemokraterna väntas inga större förändringar.

Men för miljöpartisten Kew Nordqvist är valrörelsen redan i gång

- Jag bedrev ju egentligen ingen personvalskampanj förra valet. Men det är jag ju tvungen att ha nu. Det är ju lätt att skjuta en sittande fågel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista