Bild från polisens förundersökning
1 av 2
Bild från polisens förundersökning.
Bild från polisens förundersökning
2 av 2
Bild från polisens förundersökning.
Huskvarna

Så kunde motorsågar för miljoner stjälas

Kammaråklagare Pernilla Törsleff: Trott att det var missar
1:55 min

Sju gånger misstänks samma liga ha stulit motorsågar.

Nyligen dömdes flera lastbilschaufförer för att ha stulit motorsågar för en halv miljon kronor från Husqvarna AB. Nu framkommer att samma män ligger bakom ytterligare sex liknande stölder av motorsågar för flera miljoner kronor. Fyra män åtalas nu på nytt för sex stölder av motorsågar som gått till på samma sätt.

– Chauffören som ansvarat för lasten har gjort en avvikelse och lastat av en del av godset och sedan fortsatt till hamnen i Göteborg. Man har satt på en falsk plomb som inte har upptäckts, säger kammaråklagare Pernilla Törsleff i Jönköping.

Det var i september som motorsågstjuvarna greps. Företaget Husqvarna AB hade sedan tid upptäckt att det saknades motorsågar, som försvunnit någonstans längs med transportvägarna ut i världen.

Polisen följde efter en lastbilstransport från Jönköping till Göteborg för att se vad som hände - och mitt framför ögonen på polisen genomfördes stölden.

Stölden från september, när polisen slog til,l har redan varit uppe i rätten - och dom har fallit.

Men det var inte första gången, skulle det visa sig. Nu åtalas männen för ytterligare sex fall av stölder som gått till på liknande sätt.

Ett stort antal motorsågar värda totalt fem miljoner kronor, räknar försäljningspris så handlar det om 10 miljoner.

Att det kunnat fortsätta beror på att stölderna skett smart eftersom det är långa transporter, som varar flera månader till havs, har det tagit lång tid innan företaget förstått att det varit stölder.

Några av de inblandade har erkänt delaktighet i brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".