Mia Frisk. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Landstingsrådet Mia Frisk (KD). Arkivbild, foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Psykiatriska, Ryhov

Politiker reagerar på stängda larmbågar

Mia Frisk (KD): Jag tycker de ska få vara kvar
0:46 min

Nu reagerar det ansvariga landstingsrådet på att de så kallade larmbågarna vid psykiatriska kliniken vid länssjukhuset Ryhov måste tas bort efter en lagändring.

Som vi berättade i går tilåter inte den nya lagen säkerhetskontroller av alla som går in och ut. Det är konstigt, tycker det kristdemokratiska landstingsrådet Mia Frisk.

– Det handlar ju om att både patienter och personal ska känna trygghet så vi har en både säker vård och en säker arbetsmiljö. Vi vet ju vad som hänt på Ryhov, så jag har svårt att förstå den kritik som finns mot detta.

Mia Frisk syftar på en händelse 2006, då en sjuksköterska på rättpsykiatriska avdelningen vid länssjukhuset Ryhov mördades. Efter det höjdes säkerheten ordentligt, bland annat genom larmbågar där knivar och andra vapen hittas då och då.

Men som vi berättat tidigare har en skärpning av lagen om rättspsykiatrisk vård gjort att man inte längre får ha generella säkerhetskontroller av alla som går in och ut från avdelningen med den säkerhetsklass som Ryhov har. Anledningen är att den personliga integriteten kan kränkas, menar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som hotar med både polisanmälan och vite om inte rutinerna ändras.

Men personalen på Ryhov känner sig oroad och nu stämmer också politikerna in i kritiken. Mia Frisk säger sig inte förstå resonemanget.

– Jag kan inte se hur den personliga integriteten kränks av en larmbåge, det har vi både i affärer och på flygplatser. Jag tycker larmbågarna ska finnas kvar.

Vad kan ni politiker göra åt det?

– Vi har lyft frågan hos SKL (Sveriges kommuner och landsting), sedan vet jag inte vad som händer på departementet i den här frågan, men vi får försöka påverka, säger Mia Frisk.

Påverkas din integritet av att passera larmbågar? Tyck till!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".