Annica Nordqvist och Carina Ödebrink. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Annica Nordqvist (MP), till vänster, får platser av Socialdemokraterna och Carina Ödebrink. Arkivfoto: David Westh/Sveriges Radio

S ger MP platser i nya regionen

Socialdemokraterna skänker nu flera tunga politiska platser till Miljöpartiet i den nya regionen som bildas efter årsskiftet.

Genom samarbetet med Socialdemokraterna får Miljöpartiet en plats i både styrelser och nämnder, det uppger socialdemokraternas landstingsråd Carina Ödebrink för P4 Jönköping.

Miljöpartiet hade av egen kraft inte klarat att ta så många stolar men samarbetet innebär alltså att Socialdemokraterna efterskänker platser till sin samarbetspartner och Miljöpartiet får plats i både regionstyrelsen och de tre nya nämnder som bildas.

I den nya regionen får den borgerliga Alliansen, som styr i minoritet, dom fyra majoritetsråden medan de två oppositionsråden väntas gå till Socialdemokraterna Carina Ödebrink från Vaggeryd och Marcus Eskdahl från Habo.

Miljöpartiets förstanamn är Annica Nordqvist från Tranås som sannolikt tar plats i regionstyrelsen.

Vilka namn som kommer att besätta platserna i styrelser och nämnder för MP och S är inte klart och inte heller det politiska program som Socialdemokraterna just nu håller på att skriva tillsammans med Miljöpartiet har ännu presenterats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".