Bussen på väg att klippa bandet i Museirondellen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
1 av 2
Invigningsbussen på väg att klippa bandet i Museirondellen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Henrik Zetterholm och Ann-Mari Nilsson, några av dem som fanns ombord på invigningsbussen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Henrik Zetterholm i gul jacka och Ann-Mari Nilsson var några av dem som fanns ombord på invigningsbussen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Omtvistad rondell invigd

Thomas Adelöv: Ska bli skönt att kunna hålla tidtabellen nu
1:41 min

Nu är den invigd, den omtalade trafiklösningen i Musei- och Munksjörondellerna i centrala Jönköping.

Omfattande förändringar ska underlätta för bussarna, men bilisterna har varit arga. Besvärligt och svårt att förstå, har några omdömen lytt. Men invigningsturen gick bra i alla fall.

Strax efter klockan tio på lördagförmiddagen rullade en buss från Rådhusparken i Jönköping i riktning mot det nya kollektivtrafikfältet på Östra Strandgatan. Ombord fanns kommunala tjänstemän, representanter från Länstrafiken och det centerpartistiska kommunalrådet Ann-Mari Nilsson, som förklarade den nya trafiklösningen invigd samtidigt som bussen körde igenom ett plastband i Museirondellen.

Lösningen ska göra det lättare för bussarna att ta sig fram, men kritiken från bilisterna har varit hård. När Jönköpings kommun för några veckor sedan la ut en bild på sin hemsida med förklaring på hur man ska köra i rondellen stod många som frågetecken. Men Henrik Zetterholm, utvecklings- och trafikchef på stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun, menar att det inte är särskilt svårt att förstå.

– Nej, alltså, vi har ju valt i det här projektet att vara övertydliga i den information som vi skickat ut. Om man tar det lugnt och försiktigt och tittar på trafikskyltarna så är det faktiskt ganska tydligt.

Och på Länstrafiken ser man stora fördelar.

– Våra linjer 27 och 28 får mycket större möjligheter att hålla sina körtider. Vi har tappar mellan fem och nio minuter i den här rondellen och det är speciellt under eftermiddagen som det varit stora problem. Det ska bli skönt att kanske kunna hålla tidtabellen nu, säger Thomas Adelöv, trafikutvecklare för stadstrafiken på Länstrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".