Emma Carlsson Löfdahl och Jimmy Henriksson. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Emma Carlsson Löfdahl och Jimmy Henriksson. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Partikris

Sju av nio lämnar FP:s styrelse i protest

Emma Carlsson Löfdahl (FP): Vet inte om vi har medlemmarnas förtroende
3:51 min

Efter Folkpartiets nomineringsmöte väljer större delen av styrelsen att avgå. Kvar sitter de två som de andra sagt sig sakna förtroende för.

Som vi tidigare berättat har Folkpartiet i Jönköpings län spräckt budgeten för resor, mat och möten med 330 000 kronor den senaste mandatperioden. Styrelsen för Folkpartiet i länet har pekat ut landstingsgruppen, bestående av Lena Skaring Thorsén, Esse Petersson, Per Hansson, Karl-Magnus Svensson, Bernt Svensson, Stig-Arne Tengmer, Inga Fingal, som skyldiga till detta. Efter valet sitter bara Lena Skaring Thorsén och Per Hansson av dessa kvar i landstingsfullmäktige, men de har av styrelsen uppmanats att avgå, eftersom de styrelsen saknat förtroende för dem. Nu blir det istället styrelsen som avgår - förutom just Skaring Thorsén och Hansson.

Vi lördagens nomineringsmöte ansåg medlemmarna att förtroendet för medlemmarna i den förra landstingsgruppen inte är förbruket, även om de hanskats slarvigt med pengarna. Det här fick till följd att samtliga övriga ledamöter ställde sina styrelseplatser till förfogande.

– Från länsförbundets sida har vi inte haft förtroende för dem som suttit i den gamla gruppen och nu sitter i nya gruppen. I dag har vi haft en väldigt bra diskussion och samtal med medlemmarna i partiet, där vi i styrelsen inte fick fullt stöd för vår uppfattning, säger Emma Carlsson Löfdahl, som varit vice ordförande.
– Då lämnar vi våra platser till förfogande, när medlemmarna inte anser att vi hade tagit rätt ställning i den här frågan.

Ska detta tolkas som att ni inte har medlemmarnas förtroende?

– Vi vet inte om vi har medlemmarnas förtroende eller inte.

Förslagen till poster som styrelsen tagit fram, där vare sig Lena Skaring Thorsén eller Per Hansson nominerats, reviderades också under mötet. Jimmy Henriksson utsågs visserligen till ny gruppledare, men medlemmarna ville ha Lena Skaring Thorsén i nämnden för folkhälsa och sjukvård istället för föreslagna Mari Lindahl, och så blev det. Jimmy Henriksson fick sedan ge sig mot Per Hansson på posten som vice ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö.

Styrelsen, som nu alltså avgått, hade också begärt att den förra landstingsgruppen solidariskt skulle betala tillbaka de pengarna de förbrukat utöver budgeten ur egen ficka och så blir det också - på sätt och vis. Lena Skaring Thorsén och Per Hansson kommer att avstå sina arvoden i landstinget de kommande fyra åren och därigenom får partiet tillbaka pengarna.

– Det ska inte belasta skattebetalarna, betonar Emma Carlsson Löfdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".