Andreas Pettersson med sonen Alfred. Foto: Privat.
Andreas Pettersson med sonen Alfred. Foto: Privat.
Filippinerna

100 personer har sökt tyfonskydd hos Andreas

Andreas Pettersson: Vi vet vad en sådan här supertyfon kommer innebära för människor
1:36 min

Den fruktade tyfonen Hagupit har dragit in över Filippinernas östkust, där Andreas Pettersson från Huskvarna bor med sin familj sedan 2008.

Det är bara ett år sedan en annan så kallad supertyfon dödade över 6000 personer på Filippinerna och nu har 650 000 personer flytt området. Under lördagkvällen, lokal tid, hörde Andreas Pettersson av sig till P4 Jönköping.

– Just nu sitter jag och lyssnar på hur det viner utanför fönstret, stundtals slår det lite i fönstret. Tidigare i dag försvann strömmen och då var det som att modet gick ur lite. Vi tänkte "okej, nu börjar det, nu är det dags att stänga dörrar och fönster och hålla i sig".

Andreas arbetar tillsammans med frun Laila Pettersson arbetar som missionärer i Filippinerna. I november förra året drog supertyfonen Haiyan in över öriket i Asien. Den orsakade enorm förödelse och över 6000 människor dog. Nu, bara 13 månader senare, drar på nytt en kraftig tyfon in över Filippinerna, den här gången med namnet Hagupit.

Över 600 000 människor har förflyttats från de östra delarna av landet i något som beskrivs som den en av de största evakueringsoperationerna någonsin i fredstid. Och Andreas Pettersson har gjort vad han kan för att hjälpa till. Inför årets tyfon är människorna mer förberedda, men oron har också varit stor, berättar Andreas Pettersson.

– De som bor nära stranden har vi flyttat in i kontoret, vi har ytterligare några som sitter i huset bredvid oss och i vårt hus är vi också 35 stycken. Sammanlagt är vi 106 personer som tagit skydd här, räknade någon ut.

Inför årets tyfon är människorna mer förberedda, men oron har också varit stor.

– Det var väldigt många som hade väldigt mycket ångest, mycket skräck. Tankarna gick tillbaka till förra året. Det var väldigt nära att vi strök med, vi såg döden i vitögat och vi vet vad en sådan här supertyfon kommer att innebära för människor, säger Andreas Pettersson.

Alla som sökt skydd hos honom är än så länge oskadda, men tyfonen rör sig långsamt och ovädret ännu inte är över.

Lyssna på hela Andreas rapport nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".