Jeppe Jernström. Foto: Oskar Mattisson / Sveriges Radio
1 av 2
Jeppe Jernström blev chockad när han upptäckte att tavlorna var falska. Foto: Oskar Mattisson / Sveriges Radio
Roger Olsson, polis. Foto: Oskar Mattisson / Sveriges Radio
2 av 2
Roger Olsson, polis som kan få ta till expertis för att lösa tavelmysteriet. Foto: Oskar Mattisson / Sveriges Radio

Unika tavelförfalskningar utreds i Jönköping

Jeppe Jernström: Det är fullständigt sanslöst
2:21 min

Ett mysterium av det lite ovanligare slaget. Det är vad Jönköpingspolisen nu fått på sitt bord.

Det hela började för några veckor sedan när auktionshandlaren Jeppe Jernström fick ta emot elva tavlor som en kund ville ha sålda. Jeppe tyckte dock att något inte stämde och vid en närmare titt kom han fram till att samtliga var förfalskade. Han fick då en olustig känsla.

Det var ett stort obehag. När jag stod inne i mitt mörka kassavalv, där jag lös de sista två målningarna, kändes det som att temperaturen sjönk tio grader på en millisekund.

En gråmulen morgon i november fick Jeppe Jernström, som är vd för Auktionskammaren i Vätterbygden, ett mejl. Det var från en herre som undrade om det var för sent att lämna in konst till auktionen påföljande helg. Auktionskatalogen skulle läggas ut på nätet dagen efter, så var det var verkligen i sista stund som mannen hörde av sig.

– Det kanske inte var en tillfällighet att de här kom in i elfte timmen...

Jeppe Jernström tog emot de elva tavlorna. Det var verk av väletablerade, kända svenska och utländska konstnärer och på en auktion skulle de inbringa minst 100 000 kronor, tror Jeppe.

Jörgen Nash, en dansk konstnär. Tor Bjurström, en känd svensk konstnär... Erling Ärlingsson, en annan känd svensk konstnär...

Men ganska snart fattade Jeppe Jernström misstankar om att allt inte stod rätt till. Flera av tavlorna var väldigt blanka och nyfernissade. De hade varit med om en brand och därefter renoverats, uppgav säljaren.

– Det köpte jag väl där och då, sedan när jag undersökte dem en efter en så insåg jag att samtliga var förfalskningar. Det tyckte jag var otäckt, säger Jeppe som då kontaktade polisen.

– För Jönköping kan man nog säga att det är unikt, säger Roger Olsson som  är förundersökningsledare vid bedrägerigruppen vid Polisen i Jönköpings län.

– Vi får ju helt enkelt utreda om konsten är falsk eller inte till att börja med. Dels får vi göra en egen bedömning men sedan får vi eventuellt ta hjälp av expertis, säger Roger Olsson.

I nuläget finns ingen misstänkt och Jeppe Jernström vet inte om mannen som lämnade tavlorna till honom är medveten om att det rör sig om förfalskningar. Men att det är förfalskningar, det är Jeppe Jernström helt säker på.

– Jag har sysslat med det här sedan jag började att gå, jag har aldrig gjort något annat. Att man får in en sådan här inlämning med elva målningar och där man sedan konstaterar att elva av elva är förfalskningar - och somliga av dem relativt nyligen utförda - det är fullständigt sanslöst, säger Jeppe Jernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".