Foto: Adam Ihse/TT.
Foto: Adam Ihse/TT.
P4eftermiddag

Busschaufförer gör hälsokontroll ofta

Chefsläkaren Lars Englund: Hjärnblödning kan vem som helst få
5:49 min

-Det är tragiskt när det händer sånt här. Det går inte att förutse en hjärnblödning, säger nu chefsläkare Lars Englund på Transportstyrelsen efter bussolyckan i förra veckan.

Orsaken till den allvarliga bussolyckan mellan Gislaved och Tranemo i torsdags morse - där en passagerare, en kvinna i 45-årsåldern omkom var att busschauffören fick massiv hjärnblödning.  

Om du lyssnade på nyheterna igår så hörde du kanske att även chauffören nu har omkommit. Igår så gick hans syster ut i Expressen och GT och berättade att det var därför han körde i diket med den fullsatta bussen. Det gjorde systern för att få slut på spekulationer om varför olyckan hände.

Men även om orsaken nu är känd, så har en annan fråga tagit fart i framförallt kommentarsfälten på nätet; om det är lämpligt att busschaufförer är över 70 år som i det här fallet. Och vilka kontroller som krävs av den som ska köra buss.

Det är inte så lätt att gardera sig för att man får en hjärnblödning. Det kan ju vem som helst få. I vilken ålder som helst. Det går inte alltid att förutsäga det.

Lars Englund, är chefsläkare på Transportstyrelsen, som är tillsynsmyndighet inom transportområdet, och han tycker att kontrollen är god av hälsan hos de som kör buss.

Det görs hälsokontroller vart femte år när körkortet för yrkeschaufförer ska förnyas för de som har fyllt 45 år. Dessutom ska chaufförer som inte fyllt 45 år göra en hälsodeklaration från fem år efter att de har fått sitt körkort. Kommer det fram något där som kan påverka körningen så krävs ett läkarintyg.

Dessutom har läkaren anmälningsplikt om en yrkeschaufför får en sjukdom som kan påverka kördugligheten. ”Trafikmedicinsk undersökning” görs av bussbranschen själva genom företagshälsovården. Den görs i regel årligen.

Hela intervjun hör du ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".