Boxartalangen Milad Mazdak tillsammans med sin tränare Henryk Szymkowiak. Foto: Elyas Asefi.
Boxartalangen Milad Mazdak tillsammans med sin tränare Henryk Szymkowiak. Foto: Elyas Asefi.
Boxning

Flyktingpojke blev svensk mästare i boxning

Tränaren Henryk tror Milad finns i OS om två år
6:37 min

I går blev 18-årige Milad Mazdak svensk juniormästare i boxning efter en kometkarriär. För två år sen kom han till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

Nu kan Milad titulera sig svensk mästare i boxning. I går vann han nämligen junior-SM i Borlänge i 64 kilos-klassen. Idag är han tillbaka i träningslokalen i Ungdomens hus i Jönköping. 

Jag tänkte jag måste kämpa. Jag är överlycklig. Jag tackar min tränare.

För två år sen befann sig Milad Mazdak i Tyskland innan han slutligen kom hit till Sverige. Då hade han ensam rest genom Iran, Turkiet, och Grekland. Sverige visste han ingenting om och ännu mindre om Jönköping där han kom att hamna och stanna.  

Det är svårt att komma från ett land i krig. Gud har hjälpt mig komma hit.

Den före detta tungviktsboxaren Mike Tyson var en favorit och i pojkrummet på boendet för ensamkommande flyktingbarn brukade Milad titta på videoklipp på den gamle världsmästaren. Drömmen att en gång själv börja boxas blev verklighet när Milad började träna på Boxningsklubben Ringen i Jönköping.    

När jag tränar boxning blir jag glad. Jag kan inte dricka eller göra andra dåligheter som ungdomar gör när jag tränar.

Så sent som förra året gick Milad sitt livs första SM-match. Det slutade med ett silver, trots att de andra hade gått betydligt fler matcher än honom. Den före detta storboxaren Henryk Szymkowiak tog sig an Milad och har sen dess tränat och drillat den unge talangen.

Jag såg en talang utöver det vanliga. Han hade aldrig gått en match och tog silver. Jag tror aldrig att det har hänt någonstans i världen att någon boxar tre matcher och får silver.

Kämparandan är utöver det vanliga.

 Men även om boxardrömmarna nu börjar förverkligas så framtiden ser mer än lovande ut. Det är andra saker som gläder Milad mer än ett SM-guld.

Mamma har kommit hit nu så jag mår lite bättre. Det betyder allt.

Milad tävlar nu för Tifa Boxningsklubb från Tidaholm. 

Hela reportaget hör du här ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".