Thomas Gustavsson, ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Thomas Gustavsson, ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Extravalet lockar nya partimedlemmar

Thomas Gustafsson (S): Tror att människor vill vara med och göra en insats
1:31 min

Extravalet i mars har ökat intresset för politik. 

Det menar Thomas Gustafsson, ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län. Partiet har fått många nya medlemmar.

– Vi har fått över 30 nya medlemmar på nästan ett och ett halvt dygn. Tittar man nationellt så har vi fått över 1 000 nya medlemmar sedan vi utlyste nyvalet och det tycker vi är väldigt spännande, säger Thomas Gustafsson, ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län.

Vad beror det på?

Jag tror att det är människor som vill vara med och göra en insats, att de känner att politiken och styret av det här landet är viktigt.

Valrörelsen har redan börjat, det rapproterar flera partier som P4 Jönköping pratat med. Enligt Thomas Gustafsson, som är ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län, har partiet redan haft valarbetare ute.

En av de större och lite knepigare uppgifterna inför valet, är att bestämma namn på valsedlar. Här saknas rutiner i många partier. Ska man använda höstens valsedlar eller ska man ta fram nya listor? Socialdemokraterna slipper det jobbet. De bestämde redan i våras att valsedeln i valet i höstas gäller för hela mandatperioden.

– Det innebär att den riksdagslista som toppas av Peter Persson, ligger fast för det här extravalet också.

Så man kan säga att ni redan är klara?

– Ja, vi är klara i den bemärkelsen att vi utsett kandidater men däremot har vi en praktisk handpåläggning att göra med att se till att rapportera in till valmyndigheten.

Varför gör ni så här?

– Fördelarna är att om det skulle hände något oväntat eller liknande så har vi alltid en lista som vi kan utgå ifrån och vi slipper ta om nomineringsprocesser och liknande.

Med det vi vet idag var det här ett bra beslut?

– Det underlättar ju mitt arbete. Ja, det tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".