Beslagtagna föremål. Foto: Landstinget i Jönköpings län
Föremål som tagits i beslag på rättspsyk. Foto: Landstinget.
Jönköping

Larmbågarna får vara kvar - ska utredas på nytt

Anna Wänebring: Vi väntar med att släcka bågarna
1:38 min

Nu har sjukhusledningen i Jönköping beslutat behålla larmbågarna på den rättspsykiatriska kliniken, trots att det egentligen strider mot lagen.

En ny lag gör att att sjukhuset måste sluta att använda larmbågar - för att exempelvis avslöja knivar och vapen hos de som kommer in, eftersom det är integritetskränkande.

Men istället för att släcka larmbågarna ska nu frågan istället utredas och det är bra säger Anna Wänebring som är företrädare för vårdförbundet.

– Vi väntar med att släcka bågarna tills utredningen är klar. Vi vill ju att det ska utredas noga och att de ska komma fram till att vi behöver ha kvar dem på grund av arbetsmiljön.

Anna Wänebring jobbade själv på Ryhov när en kollega till henne mördades på rättspsykiatriska avdelningen år 2006. Efter det höjde man säkerheten med så kallade larmbågar, där knivar och andra vapen kunde upptäckas.

Men en skärpning i lagen gör alltså att sjukhuset tvingas ta ned bågarna. Sedan frågan nu lyfts tänker landstinget utreda möjligheten att ha bågarna kvar. Idag har klinikledningen haft möte med politiker och beslutat att larmbågarna får vara kvar tills man utrett hur man annars ska kunna säkerställa personal och patienternas säkerhet.

Anna Wänebring hoppas att de kommer att komma fram till att säkerheten är viktigast.

– Det får inte hända igen, det får inte hända någon personal eller patient igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".