Rättegång styckmord
Idag avslutas rättegången. Arkivbild: Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.

Styckmordet: Allt annat än livstids fängelse är uteslutet

Åklagare Duberg: Hon har visat synnerligen hänsynslöshet och råhet
0:25 min

Rättegången mot den 25-åriga kvinnan som misstänks för mordet på en 22-årig kvinna i Askersund i somras har avslutats. 

Åklagaren Lars Duberg yrkar på livstidsstraff för mord och brott mot griftefriden.

Duberg höll sin slutplädering under förmiddagen och sa då att 25-åringen planerat mordet på den andra kvinnan väl och under en längre tid, vilket han anser ska betraktas som synnerligen försvårande omständigheter.

Kvinnan har tidigare i rätten sagt att hon erkänner de faktiska omständigheterna, alltså att det var hon som dödade den andra kvinnan och styckade kroppen, men att det handlade om en misshandel som gick överstyr. Hon har uppgett att det inte vara hennes avsikt att döda den andra kvinnan.

Ett svartsjukedrama är orsaken till mordet.

Åklagaren Lars Duberg yrkade på livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden för 25-åringen. Försvaret  menar å sin sida att det skulle vara mycket konstigt om hans klient skulle få livstid. En anledning skulle vara att då har man inte tagit ställning till någon förmildrande omständighet. Enligt advokaten bör straffet inte, om hon döms, överstiga åtta års fängelse för dråp.

Domen kommer att meddelas den 19:e december klockan 11.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".