Bebis. Arkivbild, foto: Jack Mikrut/TT
Arkivbild, foto: Jack Mikrut/TT
Jönköpings län

BVC sätter fokus på bebisens psykiska hälsa

Annika Iveroth: Oroliga föräldrar ska få hjälp
2:40 min

Från att ha fokuserat mycket på kroppen ska barnhälsovården i Jönköpings län framöver titta mer på barnets psykiska hälsa.

Barnhälsovården i Jönköpings län ska bli bättre på att upptäcka barn med psykisk ohälsa. BVC ska från och med nästa år flytta fokus från kroppens utveckling till den psykosociala utvecklingen.

– Barnhälsovården har haft bra rutiner för att identifiera fysisk ohälsa, men det har kommit mer och mer kunskap hur vi ska kunna identifiera psykisk ohälsa  hos små barn och förskolebarn, och den nya kunskapen vill vi använda säger Annika Iveroth, barnhälsovårdsöverläkare i Landstinget i Jönköpings län.

Många förknippar kanske besöket på barnhälsovården med att väga och mäta, att fylla i den lilla boken och följa sitt barns kurva.

Även om barnets fysiska utveckling även i fortsättningen kommer att följas upp ska nu fokus flyttas från kropp till knopp. 

Det kan vara föräldrar som är oroliga för att deras tre och fyraåringar är stökiga, och då finns det möjlighet för sköterskorna att boka extrabesök till läkaren.

Den psykiska utvecklingen kan till exempel handla om barnets språkutveckling eller förmåga att kommunicera med andra. Men det kan också handla om hur bra föräldrana är på gränssättning. På sikt kommer barnhälsovården också att göra ett extra hembesök när barnet är åtta månader.

– Många vill ha ännu fler hembesök, för att då blir det ju mer på föräldrarnas villkor.

Kommentera gärna: Vad säger du om att bvc ändrar fokus? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".