FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT
FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT
Jönköpings län

Statistikfusk hos polisen enligt forskare

Kommissarie P O Östlund: Det här är vårt sätt att arbeta
2:20 min

Trots att polisen i länet menar att det inte förekommer fusk med statistik så menar polisforskaren Stefan Holgersson att det gör det.

Polisen i Jönköpings län lägger ner mycket tid och kraft på att registrera anmälningar. I mars löste polisen 390 ofredanden enligt statistiken, men många av dem tillhör samma fall. Forskaren Stefan Holgersson menar att det finns klara bevis på polisens pinnjakt i Jönköpings län och att bra siffror i statistiken är högt prioriterat.

– Det här är typfall på hur man kan förbättra statistiken genom att mixtra med hur man  administrativt hanterar olika ärenden.

I statistiken över ofredanden så löste polisen i länet elva sådana brott i januari, fem i februari och 390 i mars. Men det handlar inte om att polisen engagerat sig i att lösa mängdbrott i mars, utan om ett och samma fall där en gärningsman skickat ett stort antal sms. Polisen har då tagit sig tid att skriva in varje sms som en enskild anmälan, så kallade redovisningsanmälningar.

– Oftast är det en chef som får en väldigt hög press på sig uppifrån att han eller hon måste redovisa ett bra resultat och känner sig mer eller mindre tvingad att gå tillväga på det här sättet.

Finns det inga poänger med att göra såhär?

– Åklagaren kan ha något lite lättare om han ska lägga ner någon enstaka åtalspunkt men det står ju inte i rimlig proportion till hur länge det tar att registerna varje ärende så det är ju en otrolig förlust för hela rättskedjan att hålla på såhär.

Polisens utredare ägnar sig åt att skriva in anmälningar trots att det finns bättre sätt att hantera det i systemet, och trots att det inte innebär att fler brott klaras upp. Men från polisen försvarar man det här och säger att det är helt enligt rutinerna. Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem tycker att det är onödigt.

– För mig är det fullständigt obegripligt, jag tycker att det är slöseri att göra på det sättet, säger  Sven-Erik Alhem.

Spelar det ingen roll för brottets skull?

– Inte som jag ser det. Som jag ser det är det viktigt att man inte överadministrerar.

Polisen känner till kritiken, men PO Östlund som jobbar med utvecklingsfrågor vid polismyndigheten i Jönköpings län tycker att det här är ett rimligt sätt att arbeta.
– Det här är ju vårat sätt att arbeta och det påverkar naturligtvis statistiken, men det är inget vi hittar på utan vi har det här brottet och ska redovisa det, det finns en pedagogisk vinst att man har en tydlig anmälan, man kopplar ett förhör med målsägande till just det brottet och med misstänkt till just det brottet så man får ordning och reda i utredningen.

Men hundratals sms och varje sms blir en anmälan?
– Oavsett vilket brott det är och hur många brott det är så måste ju åklagaren styrka varje händelse som ett brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".