Birgit Sievers. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Birgit Sievers (MP), kommunalråd i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Val 2015

Miljöpartister om raset: Förfärligt

Birgit Sievers (MP): Går rakt in i hjärtat
1:45 min

Vid SCB:s senaste väljarundersökning i Jönköpings län fick Miljöpartiet strax över två procent av rösterna. Det är sämsta siffran på många år.

Det har ju stormat kraftigt inom Miljöpartiet i Jönköpings län efter valet. Bland annat har man tvingats ta hjälp av partiledningen i Stockholm för att komma tillrätta med konflikterna. Och ska man tro SCB:s nya stora väljarundersökning flyr nu väljarna. Partiet får de lägsta siffrorna i länet på många år.
– Det är förfärligt. Det går rakt in i hjärtat att vi har backat så mycket, säger Birgit Sievers som är avgående kommunalråd för Miljöpartiet i Jönköping.

Är det en överraskning för dig?
– Överraskning, det är något positivt, det här är mer en chock, hur det än är så behövs Miljöpartiets politik.

Två gånger om året presenterar SCB, Statistiska centralbyrån, sin stora väljarundersökning. Om man tittar på siffrorna för Jönköpings län, så är trenden tydlig för Miljöpartiet. På tre år har man gått från åtta procent till drygt två procent i november. Så sent som i maj hade man fem procent. En siffra som även stämde ganska bra med valet i september.

Annica Nordqvist som är gruppledare för Miljöpartiet i landstinget tror inte att raset beror på konflikten inom partiet.
– Vi vill alltid ha höga siffror i alla opinionsmätningar men framför allt vill vi ha dem den 22 mars 2015, då vill vi ha de höga siffrorna.

Det har ju varit en öppen konflikt i Miljöpartiet i Jönköpings län under hösten, tror du att det är det vi ser i siffrorna nu?
– Nä, det tror jag inte att det är.

Jens Mattsson är gruppledare för Miljöpartiet i Mullsjö. Han påpekar att underlaget för undersökningen är ganska litet, men trenden tydlig. Nu gäller det att kavla upp ärmarna inför extra valet.
– Skulle de här siffrorna stämma så får jag bara hoppas att vi lyckas arbeta på så pass hårt till nyvalet att vi förändrar dom siffrorna. 

Det har ju varit en ganska uppslitande tvist inom partiet på länsnivå och framför allt i Jönköpings kommun, hur har det spelat roll tror du?
– Det är klart att all negativ publicitet spelar roll.

Vad tror du? Varför backar Miljöpartiet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".