Risk för strömavbrott när stormen ”Alexander” drar in

Torbjörn Larsson, Eon: Vi kommer gå in i beredskapsläge nu på morgonen
1:03 min

En vinterstorm kommer allt närmare och SMHI har utfärdat varningar för hela landet. I Jönköpings län handlar det om klass 1-varningar.

I kväll väntas hårda vindar i Jönköpings län och SMHI har utfärdat en klass 1-varning. Det handlar om vindar på 21-24 meter per sekund och byarna kommer vara västliga eller sydvästliga.

Klass 1-varning innebär att det är vissa risker för allmänheten och under hårda vindar är det risk att grenar och träd fälls och att höga fordon får problem.

För grannlänen Halland och Kronoberg väntar ännu hårdare vindar. Där varnar SMHI för stormbyar och en klass 2-varning är utfärdad.

Stormen kan även ställa till det i tågtrafiken under kvällen. Trafikverket har valt att ställa in trafiken på de banor där det finns risk att träd faller över spåren.

Från och med klockan nio i kväll och fram till klockan tolv imorgon förmiddag kommer tågtrafiken, enligt Trafikverket, på flera sträckor i länet vara inställd. Det gäller trafiken mellan Halmstad och Värnamo, Värnamo och Nässjö, Jönköping och Vaggeryd, Nässjö och Vetlanda samt Nässjö och Oskarshamn.

Det kan även bli problem med strömavbrott när stormen drar in över länet. Elbolaget Eon har beredskap för strömavbrott.

- Att det kan bli många strömavbrott finns en uppenbar risk för, säger Torbjörn Larsson som är kommunikationschef på Eon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".