Inställda tåg, Foto Anders Wiklund/Scanpix.
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Inställda tåg ikväll

Linus Eriksson, Trafikverket: Svårt att evakuera från skogen
3:51 min

Ikväll beräknas stormen "Alexander" dra in över länet och i förebyggande syfte ställer Trafikverket in vissa tåg under kvällen.

– Vi har erfarenheter sedan tidigare stormar där vi ser att på banorna där det är mycket träd längs med rälsen kan det falla träd på en kontaktledning eller ner på banan. Då kan det bli besvärliga situationer snabbt. Det är svårt att evakuera från skogen och att sitta still där i en skog utan ström och värme det vi vill undvika, säger Linus Eriksson, chef för trafikledningen i södra Sverige på Trafikverket.

Som det ser ut nu så kommer stormen "Alexander" nå länet först sent ikväll och från kl 21.00 är vissa banor i länet avstängda för trafik. Det gäller bland annat sträckan Värnamo-Jönköping och Nässjö-Eksjö.

– Södra stambanan och Jönköpingsbanan ska förhoppningsvis vara öppen som det ser ut nu men de kan säkert gå med förseningar. Beroende på hur hårt stormen drabbar så hoppas vi kunna ha all trafik igång kl 12.00 på lördagen. Men det kan vara mycket återställningsarbete om det är många träd som har blåst ner på banan, säger Linus Eriksson. 

Blir det ersättningsbussar till de inställda tågen?

– Nej det kommer inte att vara ersättningstrafik. Det kan komma blötsnö och väglaget kan vara besvärligt. Vi berättar detta i förväg så att man kan planera sin resa och försöka åka tidigare, säger Linus Eriksson på Trafikverket. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".