Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sverige/Jönköping

Tolv procent av barnen är fattiga

Åsa Ekman, Jönköpings kommun: Barnen riskerar ohälsa i framtiden
1:35 min

Mer än vart tionde barn i Sverige är fattigt. Det innebär risker för betyg och ekonomi för de här personerna i framtiden.

I dag släppte Rädda barnen sin senaste rapport om barnfattigdom i Sverige. Den visar att tolv procent av Sveriges barn är fattiga.

Det är något som påverkar barnens liv mycket, säger Åsa Ekman som är barnstrateg i Jönköpings kommun.
– Dom här barnen riskerar ohälsa i framtiden.

Rädda barnens rapport visar antalet fattiga barn i Sverige 2012, så siffrorna är inte exakta för idag, men de har varit i princip oförändrade sedan 2011.

Men vad menas egentligen med barnfattigdom? Enligt Rädda barnen innebär det barn som inte har samma villkor som andra barn, till exempel att familjen inte ha råd till mat och kläder, fritidsaktiviteter och skolutflykter.

Barnfattigdomen skiljer sig åt i länets kommuner. Lägst är den i Habo, där 4,4 procent av barnen bedöms som fattiga, och högst är den i Nässjö där siffran är 14,1 procent.

Åsa Ekman jobbar som barnstrateg i Jönköpings kommun. Hennes uppgift är att se till att kommunen följer barnkonventionen. Hon utbildar bland annat personal i kommunen angående barns rättigheter. Åsa Ekman menar att fattigdom kan placera barn i utanförskap.
– Man kanske inte kan följa med på skolutflykter eller delta i fritidsaktiviteter på liknande sätt som andra, så det handlar om ett utanförskap för de här barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".