Mia Frisk (KD) landstingsråd
Mia Frisk (KD) landstingsråd. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Landstinget

Politiker ber om ursäkt för brev till läkare

Mia Frisk (KD), landstingsråd: Vi får ta åt oss av kritiken
1:30 min

Nu ber toppolitikerna i landstinget om ursäkt för att ha skickat en kritiskt brev till en läkare som uttryckt synpunkter i en radiointervju.

I mitten av november intervjuades en läkare på Höglandssjukhuset i P4 Jönköping och uttryckte kritik och oro med anledning av den planerade omorganisationen i landstinget. Förslaget att flera kliniker på de tre sjukhusen skulle slås samman var dåligt underbyggt och personalen hade hållits utanför processen, menade läkaren som tillsammans med läkarkollegor skrivit ett kritiskt brev till landstingsledningen.

Fem toppolitiker i landstinget svarade med ett brev till läkaren som blev intervjuad i P4 Jönköping. I brevet skrev det att  "de ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information".

Politikerna anmäldes till Justitiekanslern, som kom fram till att det inte begåtts något brott, men att det finns skäl att ifrågasätta utformningen av skrivelsen till läkaren och att det kunde ses som en varning.

Den som är anställd i offentlig verksamhet ska aldrig någonsin behöva avstå att vända sig till medierna av rädsla för att dra på sig arbetsgivarens missnöje, skriver JK, som alltså kritiserar de fem toppolitikerna.
– Vi borde inte skrivit som vi gjorde när vi besvarade läkarens brev, säger i dag Mia Frisk (KD), landstingsråd och en av de fem politiker som stod bakom brevet.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".