Foto: Patrick Sörquist/TT
Foto: Patrick Sörquist/TT

"Räkna med låga bensinpriser ett tag till"

Maria Gunnarsson i Eksjö: Bra att det gått ner nån krona
1:55 min

Det är många år sen bensinen var så billig som just nu. På flera håll i länet kan man tanka för under tolv kronor litern. 

– Jag har märkt att det har gått ner nån krona eller så. Jag tycker att det är bra, säger Maria Gunnarsson i Eksjö.

Priset för både bensin och diesel har sjunkit kraftigt under hösten. Det hänger ihop med att priset för råolja nästan halverats sedan sommaren. Och det i sin tur beror på att tillgången just nu är betydligt större än efterfrågan. 

Och orsaken till det är dels att USA pumpar upp rekordmycket så kallad skifferolja med hjälp av ny teknik och dels att lågkonjunkturen håller ett fast grepp över stora delar av världen, berättar Ulf Svahn som är vd för SPBI, Svenska petroleum och biodrivmedelsinstitutet.
– Vi får nog räkna med att det kommer vara på den här nivån under ett tag, åtminstone under 2015.

Enligt Ulf Svahn är det svårt att spå hur bensinpriset kommer att utvecklas framöver, men något år till med låga priser kan vi nog räkna med.

Att de låga priserna gör att vi kör mer och väljer bensintörstiga bilar, ser inte Ulf Svahn, däremot kan de låga priserna göra att övergången till mer miljövänliga drivmedel dröjer.
– Det kan ju då riskera en försening i övergång till förnybara drivmedel och en minskning i arbetet med energieffektivisering och minska användningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".