Tiggare. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio
Gnosjö

Romer ska få hjälp på plats

Stödgrupp vill hjälpa romer på plats i Rumänien
1:42 min

Stödgruppen i Gnosjö hjälpte tidigare i år romska tiggare att bli entreprenörer, där de sålde bröd och bär. Nu går arbetet vidare på plats i Rumänien.

– Det handlar om utbildningsfrågor både för vuxna och för barn, och via organisationerna Hjärta till hjärta har vi kontakter med människor i Rumänien som kan hjälpa oss där, säger Lena Backstig, medlem i gruppen som kallar sig Stödgruppen i Gnosjö.

De har tidigare hjälpt romer som kommit till Gnosjöområdet för att tigga att bli entreprenörer. Gruppen hjälpte dem att börja sälja bland annat bröd och bär för att tjäna pengar på det sättet istället för att behöva tigga. Romerna som fick hjälp med det har nu åkt tillbaka till Valea Seaca i östra Rumänien som de kommer ifrån.

I torsdags höll gruppen ett informationsmöte i Gnosjö om vad som ska göras här näst och det kom ett hundratal personer som var intresserade av att veta. Stödgruppen ska nu samarbeta med organisationen Hjärta till Hjärta och Samhjälp för att romerna ska få ett bättre liv hemma.

– Målet är att de ska kunna ha sin utkomst hemma och kunna leva på det. Precis som du och jag lever, säger Lena Backstig.

Hur ska det gå till?

– Vi började med planeringsmöte. Nu ska vi tillsammans med hjälporganisationerna se vad vi kan göra för att stödja dem. Redan efter jul startar vi läxhjälp och samtal nere i Rumänien hur vi ska kunna fortsätta med de planer vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".