Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Det är planerat att konsthallen placeras i en lokal på Österängens centrum. Foto: Jessica Sonelius/ Sveriges Radio.
Jönköping

Konsthall på Österängen kan bli verklighet

Kent Sandén, VD på Vätterhem: Vi tände direkt på idén
1:46 min

Nu kan idén om en ny konsthall i Jönköping bli verklighet. Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem satsar nämligen på att skapa en konsthall på Österängen.

Det var Sveriges Radio-medarbetaren Johanna Linder, som periodvis bor på Österängen, som kom med idén till Vätterhem och hon ska nu vara projektledare för skapande av konsthallen.

Det är så lätt att vi koncentrerar allt till stadskärnorna. Men då finns det också risk att det blir väldigt likartat

Om du hade bott i en annan stadsdel i Jönköping, hade det blivit just Österängen som du kommit på den här idén om då?

– Det är ju inte säkert att jag hade upptäckt Österängen på det sättet, men i vilket fall har jag alltid tänkt att ska vi ha en konsthall så ska den ligga på Österängen eller på Råslätt eller på Öxnehaga eller i något annat av stadens miljonprogram eller förorter.

Lokalen som är tänkt att bli konsthall ligger i Österängens centrum. Det är tänkt att det ska visas konst från både kända svenska konstnärer och internationella. Men den ska även fungera som en mötesplats.

Jönköpings kommun har i sju år utrett en ny konthall.  När utredningen blev klar i augusti, tog ett arbete vid för det som kallas Konsthall på väg, där konst ska visas i på olika platser.

Och förslaget om en konsthall på Österängen kommer alltså inte från kommunens håll. Johanna Linder vände sig till det kommunala bostadsbolaget Vätterhem med idén. Detta eftersom det är Vätterhem som äger lokalen som är tänkt att konsthallen skulle kunna finnas i och Vätterhem nappade på idén, säger Kent Sandén som är VD där.

Vi tände direkt på den. Vi har jobbat i många år i tankar om att försöka hitta upplevelser i våra områden av alla dess sorter och konst har varit en sådan.

Nu har Vätterhem kontaktat både landstinget och kommunen för att få dem att bli samarbetspartners till projektet, men de har inte fått svar än. Kent Sandén hoppas dock att konsthallen snart kan bli verklighet.

– Planen är första delen av nästa år, någon gång under första halvåret, säger Kent Sandén som är VD på Vätterhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".