Barnmorskorna Katarina Böwing och Lina Johannesson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
1 av 3
Barnmorskorna Katarina Böwing och Lina Johannesson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Ingemar Wänebring, Vårdförbundets huvudskyddsombud i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Ingemar Wänebring, Vårdförbundets huvudskyddsombud i Jönköping. Arkivbild, foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
En sjuksköterska sätter dropp på en patient. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
3 av 3
Bristen på vårdpersonal är stor i länet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Jönköpings län

Akut brist på vårdpersonal

Katarina Böwing, barnmorska: På sikt en risk för patienten
2:22 min

Inställda operationer, stängda vårdsalar och anställda som får rycka in när de är lediga - bristen på vårdpersonal är akut i länet.

Bristen på vårdpersonal, främst sjuksköterskor, har nu på allvar drabbat länet. Det har resulterat i inställda operationer, stängda vårdsalar och anställda som får rycka in på sina ledigheter. Barnmorskor är en kategori som det råder akut brist på och det märks på kvinnokliniken vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping, där Katarina Böwing är barnmorska.

– Vid sjukdomar och så rycker vi in för varandra och det ser vi som ett stort problem. Jag tror att det är jättestora risker med att vi har så dåligt med folk framöver. På sikt skulle det kunna bli så att man inte kan täcka upp och då är det förstås en risk för patienten, säger Katarina Böwing, barnmorska vid länssjukhuset Ryhov.

Här märks bristen på vårdpersonal av tydligt. Det är ingen som söker tjänsterna och personalen får täcka upp för varandra.

Det som tidigare varit ett problem i storstäderna har under året nu också drabbat Jönköpings län på allvar. Det visar sig när vi ringer runt till vårdanställda och personalchefer vid länets tre sjukhus. Svårast att rekrytera, förutom barnmorskor, är specialistsjuksköterskor inom intensivvården och operation. Värst är situationen i Värnamo och Eksjö.

På ortopeden i Eksjö har det gått så långt att man fått stänga vårdplatser och sjukhuset saknar 15 sjuksköterskor framöver.

– Det har blivit värre och värre. Det har alltid fattats på en del avdelningar, men inte på det här viset som det är just nu, säger Maria Lövkvist, sjuksköterska i Eksjö och styrelseledamot i Vårdförbundet.

I Värnamo tar man in pensionärer, eftersom man inte ens har personal till jourerna efter årsskiftet. Röntgenavdelningen tvingas låna sjuksköterskor från andra sjukhus i länet.

– Det har kulminerat under det senaste året och det är lite alarmerande tycker vi, säger Angelica Hansen på vårdförbundet i Värnamo.

I Jönköping har man fått stänga operationssalar i brist på personal och Ingemar Wänebring, Vårdförbundets huvudskyddsombud, är orolig:

– Ja, speciellt när det gäller sjuksköterskor med specialistkunskap. Där är det ett allvarligt läge.

Flera insatser görs nu för att mota bristen på vårdpersonal; man har kontakt med högskolan, en löneöversyn är på gång och arbetsvillkoren ska förbättras, lovar Hans Dahlberg, personalchef på Ryhov.

– Jag tror att det handlar om att skapa bra förutsättningar för att kunna rekrytera våra sjuksköterskor. Det är en viktig faktor.

Men för Katarina Böwing på Ryhovs kvinnoklinik handlar det mycket om lönen.

– Man måste gå ut och höjda våra nu också, för vi har en lång utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".